ĆOSIĆ ZA HMS: Bilo bi dobro da se SDA vrati principima iz 1990-te, uskoro konkretni rezultati suradnje s Izraelom

0
398

Premijer Županije Zapadnohercegovačke i dopredsjednik HDZ BiH Zdenko Ćosić izjavio je kako je pozitivno iznenađen javnim iznošenjem stava veleposlanika Izraela za BiH, odnosno Veleposlanstva Izraela, koji je podržao prijedlog hrvatske strane o izmjenama Izbornog zakona BiH. Ćosić podsjeća kako je više puta razgovarao s izraelskim veleposlanikom Gendlerom, službeno i neslužbeno, ističući kako je riječ o čovjeku s velikim iskustvo koji dobro razumije bit problema s kojim se BiH susreće.

– Doživljavam stav izraelskog veleposlanika i veleposlanstva kao potporu Bosni i Hercegovini i priznanje hrvatskim nastojanjima u kreiranju mira i stabilnosti u zemlji, kazao je Ćosić za HMS.

Razgovarao: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Izraelska podrška uslijedila je nakon posjete gospodina Čovića Jeruzalemu, te nekoliko konkrentnih aktivnost koje su nakon toga uslijedila od izmjene naziva mostarskih ulica, pa do Čovićeve inicijative da se zakonski definira pojam antisemitizma. Može li se zaključiti da ništa zapravo ne dolazi samo od sebe- slučajno?

ĆOSIĆ: Naravno da je inicijativa predsjednika Čovića naišla na razumijevanje u Izraelu. Te inicijative su vrlo važne za Bosnu i Hercegovinu. Treba zaustaviti javnu manipulaciju pojmovima. Ne samo pojmovima kao što su antisemitizam i holokaust, nego i pojmovima kao što su „probosanske stranke” – što nužno implicira postojanje „antibosanskih stranaka” to jest dovodi do paušalnog i opasnog etiketiranje svih neistomišljenika, ili pojma „antifašizam” koji stalno proizvodi „fašiste” kao hranu za svoje preživljavanje. Politike i pojedinci koji manipuliraju ovim pojmovima, glavni su generatori podjela u društvu. Takvim politikama je prirodno stanište onaj prljavi prostor između sukobljenih strana. Bez sukoba, oni nestaju.

HMS: Zanimljiva je reakcija bošnjačkih političara i političkih aktivista. Oni vladajući tvrde kako je gospodin Čović izmanipulirao Izreal jer hrvatski prijedlog, kako kažu, vodi daljnjim etničkim podjelama i protivan je europskim, građanskim vrijednostima. Bošnjački oporbenjaci, pak, tvrde to isto, s tim da izraelsku podršku hrvatskom prijedlogu izmjene Izbornog zakona doživljavaju kao poraz vanjske politike BiH, jer su Hrvati pridobili Izrael unatoč tome što je, kako kažu, odnos “probosanskih snaga” u Predsjedništvu u odnosu na antibosanske 2:1, a “patrioti” vele, drže i ministarstvo vanjskih poslova. Kako komentirate takve reakcije?

ĆOSIĆ: Upravo ste naveli još neke pojmove koji su žrtva političke manipulacije: „daljnje etničke podjele”, „građanske vrijednosti”… Rigidni nacionalisti i otvoreni šovinisti, stalno se pozivaju na građanske vrijednosti kao da će taj pojam prekriti nacionalističku i ljudsku mržnju koju bljuju prema svima koji drukčije misle. Ti zajapureni bošnjački nacionalisti su otišli tako daleko pa čak i afirmaciju ustavnih vrijednosti Bosne i Hercegovine nazivaju porazom b-h politike!? Naravno, ne radi se o porazu Bosne i Hercegovine nego o porazu njihove agresivne politike majorizacije i terora. Čudim se što se ne čuju trijezne glave unutar bošnjačkog političkog korpusa!? Ovo je vrijeme kad bi netko trebao zaustaviti spiralu mržnje kojom se javnost truje svakodnevno. Dobro bi bilo kad bi netko iz najjajče bošnjačke stranke vratio stvari na „tvorničke postavke” i podsjetio na programske principe te stranke. U jednom od tih principa, petom po redu, stoji doslovno: „Definirajući demokratiju ne prvenstveno kao vladu većine, nego kao vladu zakona, mi hoćemo da istaknemo privrženost načelu potpune ravnopravnosti velikih i malih naroda… i u tom smislu odbacujemo svaki vid majorizacije. Vladavina većine bez posredovanja zakona neizbježno se pretvara u tiraniju većine, a tiranija većine je tiranija kao i svaka druga.”

HMS: Što se to dogodilo pa su bošnjački prvaci odustali od „načela potpune ravnopravnosti”, što se dogodilo pa im „svaki vid majorizacije” nije više tako mrzak, a „tiranija većine” im je postala „građansko pravo” i „europska vrijednost”!?

ĆOSIĆ: Odgovor je jednostavan: Ova su načela pisana i promovirana na osnivačkom skupu SDA u ožujku 1990. godine dok je tiranija većine prijetila iz Beograda, dok se Milošević zalagao za „građanske vrijednosti” kao oni, „probosanski patrioti” danas… Danas su zaboravili na načelo „potpune ravnopravnosti velikih i malih” jer se osječaju veliki; danas ne odbacuju svaki vid majorizacije nego joj pridaju značaj „građanske vrijednosti”; danas tiranija većine nije tiranija kao i svaka druga samo zato što su oni većina!? Kad je razotkriven jedan od bošnjačko-srpskih dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine, u travnju 1991. godine, Alija Izetbegović, želeći se distancirati od propalog dogovora, izašao je pred novinare i rekao: „Nema mira i stabilne BiH bez suglasnosti tri naroda…” Valjda će se i njegov sin, ali i svi njegovi politički sinovi, vratiti na ovu izvornu i jedinu sigurnu postavku na kojoj se može graditi Bosna i Hercegovina.

HMS: Neka bošnjačka udruženja pisala su izraelskom veleposlaniku uvjeravajući ga kako je hrvatski prijedlog zasnovan na politici UZP-a, tj. fašistički, kako su Hrvati izmijenili nazive ulica u Mostaru po ustaškim dužnosnicima tek pod njihovim pritiskom, prešućuju kako u Sarajevu i dan danas postoji bar desetak ulica koje nose nazive po muslimanima koji su bili dužnosnici ili ideolozi NDH? Nije li to vrhunac licemjerstva?

ĆOSIĆ: To je primjer lažnog antifašizma! Primjer takozvanog antifašizma zastrašivanja, odnosno političke mimikrije iza koje stoji program izgona iz javnog života i hajka na drugog i drukčijeg.

HMS: Zanimljivo je kako je na priopćenje Veleposlanstva Izraela negativno reagirao i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakov Finci. On je u izjavama sarajevskim medijima pokušao umanjiti značaj tog priopćenja ustvrdivši kako to nije službeni stav Izraela, već samo izraelskog veleposlanstva. Kako to komentirate?

ĆOSIĆ: Siguran sam da je mišljenje Jakoba Fincija o ovom pitanju, udaljenije od službenog stava Izraela nego mišljenje izraelske ambasade.

HMS: Očekujete li možda da će nakon podrške Izaela bh Hrvatima, sarajevskoj politici stići podrška Islamskog džihada iz Gaze?

ĆOSIĆ: Mislim da je bošnjačkoj politici, kao i svakoj drugoj politici u Bosni i Hercegovini, presudna potpora Zapada!

HMS: Planira li hrvatska politika u BiH i konkretno županije na čijem ste čelu nastaviti suradnju s državom Izrael i u kojim područjima. Postoje li neki konkretni projekti?

ĆOSIĆ: Od prvog razgovora s izraelskim ambasadorom gospodinom Gendlerom naša suradnja kontinuirano traje na raznim područjima. Siguran sam da ćemo uskoro imati i konkretne rezultate./HMS/

1 comment