ČOVIĆ: Ako usvojimo proračun, koalicija na državnoj razini opstaje

0
52

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sastanka čelnika koalicije na državnoj razini, kazao je kako je danas u Mostaru dogovoreno da u četvrtak na sjednici Vijeća ministara BiH bude državni proračun.

– Usvojili smo zajednički zaključak koji obvezuje čelnike pet stranaka da se proračun nađe na sjednici Vijeća ministara BiH u četvrtak i da se u žurnoj proceduru usvoji u dva doma Parlamenta BiH – izjavio je Čović na konferenciji za novinare, prenosi Fena.

Dodao je kako se nada da će predstavnici stranaka državne koalicije žurno usvojiti državni proračun i pokrenuo sve druge potrebne aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina na jesen mogla otvoriti pregovarački proces s Europskom unijom.

– Ako mi usvojimo proračun u četvrtak, kako smo danas dogovorili, državna koalicija jamačno će postojati – poručio je Čović.

Na novinarsko pitanje hoće li ždrijebanje delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske koje je održano u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, utjecati na državnu koaliciji, prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je niječno.

– Što se mene tiče, to neće imati baš nikakav utjecaj. Odnosi u Domu naroda su takvi kakvi su. Ako imate parlamentarnu većinu onda je imate, ako ne, onda imate problem. Je li neka stranka u Domu naroda s tri ili četiri mandata, ja bih rekao da je irelevantno – kazao je Čović./HMS/

ČOVIĆ: Koalicija ovako neće opstati

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Funkcioniranje koalicije bit će središnja tema razgovora predsjednika stranaka aktualne većine na državnoj razini na sastanku koji će biti održan danas u Mostaru.

– Evidentno je da je problem funkcioniranje naše pozicije u vlasti. Da vidimo kako izaći iz toga. Praktično je pitanje jesmo li mi uopće prava koalicija i živi li još to partnerstvo, na kojim razinama „zapinje“ i kako to otkloniti – izjavio je za ‘Dnevni Avaz’ predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović.

Nakon iskoraka na europskom putu BiH je ponovo zarobljena u političkim svađama i blokadama. Čović potvrđuje da većina na državnoj razini, na ovaj način, neće opstati.

– Na ovaj način ne, jer mi više komuniciramo medijski, međusobno se konfrontiramo, umjesto da sjednemo zajedno i dogovaramo se. Koncept koji smo na početku napravili, da se nađemo jednom u 15–20 dana, raspravimo neko pitanje i onda ga usmjerimo prema Vijeću ministara ili Parlamentu, prestao je funkcionirati. Sad najveći problem ima predsjedateljica Vijeća ministara. Na posljednjoj sjednici prošlo je 39 točaka, moglo je još 30, ali zbog naše neusuglašenosti one stoje. Moramo žurno napraviti zaokret – kaže Čović.

Tvrdi da razumije da neki od partnera imaju tzv. izlete, potpuno drugačija razmišljanja o budućnosti BiH, “mislim na SNSD, ali ništa bolje nije kod dijela partnera u FBiH”.

– Oni vrlo rigidno predlažu neke građanske koncepte, ja ih zovem unitarnim, a zajednički stav je bio da se držimo Ustava – dodaje Čović.

Proračun koji je usuglašen prije pet mjeseci, iako je ključni uvjet za povlačenje prve tranše iz Plana rasta EU za BiH, još nije usvojen. Čović kaže da je tada dogovoreno da će se prije usvajanja dogovarati i način raspodjele sredstava na podračunima.

– Taj iznos i ne znam više koliki je. Mislim da je riječ o nekih 500 milijuna KM. Rekli smo – zašto se zaduživati i u FBiH i u RS, ako bi, recimo, FBiH iz tih sredstava odmah mogla povući 300 milijuna. Ta sredstva „leže“, na njih plaćamo negativnu kamatu, a inflacija ih obezvređuje. Pošto to ne ide iz drugih, pomalo političkih razloga, zamolio sam kolege da ovaj dio ostavimo po strani jedno vrijeme, a da proračun odmah ide. Predsjedateljica Krišto me informirala da je ministar uputio proračun na Vijeće ministara. Nadam se da ćemo na ovom sastanku imati zajednički stav da to odmah ide prema Predsjedništvu BiH, kao predlagaču, a možda idućeg tjedna zakazati sjednice Zastupničkog i Doma naroda da to završimo. Nema nikakvog smisla da ulazimo u treći kvartal bez proračuna – kazao je Čović za Avaz./HMS/