Čović: BiH već ”profitira” od dolaska pape Franje u Sarajevo

0
664

Sa svim što je do sada urađeno na organizaciji posjete Svetog Oca, a što je trebalo pokriti kroz državnički protokol, možemo biti zadovoljni. I informacije koje dobivamo u suradnji s crkvenim odborom daju mi za pravo tvrditi kako su pripreme u završnoj fazi, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Organizacijskog odbora za doček poglavara Vatikana Njegove svetosti pape Franje, Dragan Čović.

Ono što treba pripremiti u predstojećem razdoblju je, ističe Čović, i najosjetljiviji dio protokola, a to je doček velikog broja hodočasnika, jer Sarajevo će 6. lipnja biti preopterećeno na svim glavnim prometnicama.

“Ako se zna da očekujemo okvirno oko 80 tisuća ljudi koji će doći u Sarajevo, jasno je o kakvom prometnom opterećenju je riječ. Cjelodnevna posjeta Svetog Oca je vrlo zahtjevan i treba voditi računa da sve ide normalnim tokom da papa, ma koliko je dobrog zdravlja i fizičke pripremljenosti, ne bude premoren. I s te strane tražimo neke detalje gdje možemo olakšati provedbu cijelog događaja. Također, uočili smo da nedostaju neke stvari, jer ovdje će doći više od 300 novinara i njima treba stvoriti uvjete i osigurati da slika određene kvalitete ode u svijet. Na svemu tome se radi, jer ne želimo da bilo što ne bude na odgovarajućoj razini”, poručuje Čović, naglašavajući kako će sigurno proteći dosta vremena dok jedna osoba takvog ranga ponovno posjeti BiH.

Proteklih dana mnogo pažnje privlači sigurnosna situacija, a prisjećajući se ranijih dolazaka pape Ivana Pavla II u BiH Čović kaže kako se i tada najviše brinulo o sigurnosti.

“Uvjeren sam da neće biti nikakvih problema, iako smo svjesni kako je ovo događaj koji plijeni pozornost i onih koji na negativan način žele skrenuti pozornost na sebe. Ja sam uvjeren da će papina posjeta svima pokazati da je BiH zemlja u kojoj postoji sistem koji je spreman odgovoriti sigurnosnim i organizacijskim izazovima. Takva poruka se čuje daleko, jer slična iskušenja danas imate po cijelom svijetu. Ako sve protekne kako treba, a uvjeren sam da hoće, taj aspekt će mnogi u svijetu analizirati još dugo vremena. Meni je važno da tog dana stvorimo klimu da se svi naši gosti, počevši od pape, osjećaju dobro. Iz proteklih papinskih posjeta možemo učiti i čini mi se da učimo”, smatra Čović, prenosi Fena.

Ističe kako postoji interes dužnosnika iz regije koji su vjernici i koji su željeli nazočiti misi na stadionu Koševo 6. lipnja što će im biti i omogućeno.

“Drugo mjesto gdje visoki dužnosnici iz inozemstva mogu biti s papom je zgrada Predsjedništva BiH. Uvjeren sam da će se i oni koji su u proteklom razdoblju dvoumili zbog sigurnosnih ili drugih razloga, odlučiti za dolazak 6. lipnja u Sarajevo. Oni dužnosnici iz susjednih zemalja s kojima sam ja kontaktirao proteklih dana iskazali su želju da budu tog dana zajedno s nama u Sarajevu”, kaže Čović.

Govoreći o dobiti koju će BiH donijeti papin posjet, Čović je rekao kako je uvjetno kazano “profit” od posjeta Svetog Oca već evidentan, jer od trenutka objave njegovog dolaska BiH se konstantno pozitivno spominje u svjetskim medijima.

“Vjerujem da smo zaključno s danom hodočašća Svetog Oca, ali i desetke dana nakon toga, otvorili sebi mogućnost komunikacije s cijelim svijetom na pozitivnoj razini. Drugi element je onaj vjernički i to nema veze samo s katolicima, jer papa Franjo želi otvoriti jednu potpuno novu dimenziju, obratiti se mladim ljudima, zabrinut za njih, njihovu besperspektivnost u socijalnom i svakom drugom pogledu, napuštanje ovih prostora. I na isti način tu promatra i Hrvate katolike u BiH i pripadnike svih drugih vjera i naroda. Naravno, želi pokazati da samo jedinstvo u BiH može ekonomski i na druge načine stabilizirati zemlju. Njemu je jasno da se bez političke stabilnosti ne može postići bilo koja druga stabilnost. U organizaciju posjeta pape također su uključeni pripadnici svih naroda i to rade s velikim zanimanjem. U svemu tome vidim drugi ‘profit’ papina posjeta, jer relaksiramo odnose među narodima u BiH. To je dugoročna dobit. Naravno, posebno možemo govoriti o zadovoljstvu vjernika koji će imati prigodu dočekati i pozdraviti Svetog Oca u izravnom kontaktu koja je tako svojstven papi Franji”, kaže Čović./HMS/ bpz.ba