ČOVIĆ O KRIZI U FORMIRANJU VLASTI:

0
607

ČOVIĆ O KRIZI U FORMIRANJU VLASTI: Otklonit ćemo zapreku za fomiranje Vlade

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako je iznenađen jučerašnjim otkazivanjem sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je trebao biti potvrđen novi saziv Vlade Federacije BiH.

Naime, Vlada FBiH nije potvrđena jer je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović povukao potpis s odluke o imenovanju zbog, kako je naveo, neispunjenosti minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u Vladi FBiH

– Mi smo u ponedjeljak u Domu HDZ-a BiH predstavili sve kandidate i za Vijeće ministara BiH i za Vladu FBiH, i od tada do srijede, kada se predsjednik Federacije BiH i dva dopredsjednika potpisala sastav Vlade, nismo imali niti jedne primjedbe. Kako ćete onda razumjeti da vam netko u četvrtak kaže da ima primjedbe, izjavio je ÄŒović novinarima u Mostaru.

Istaknuvši kako će zatražiti detaljne informacije da se vidi u čemu je problem, Čović je izrazio uvjerenje da će taj problem već danas biti riješen. Dodao je kako će razgovarati s partnerima i pokušati stvoriti ozračje da se u ponedjeljak ili utorak zakaže sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj, kako je naveo, neće biti sličnih improvizacija.

Na pitanje postoji li mogućnost da HDZ BiH odustane od srpske pozicije u Vladi, Čović je kazao kako se prvo moraju informirati što je stvarno problem, ali je napomenuo da u HDZ-u BiH neće biti problem da se Vlada FBiH dobije odmah.

Na upit razmišlja li HDZ BiH o povlačenju kandidature Zore Dujmović i imenovanju nekog drugog, Čović je istaknuo kako trenutno ne razmišlja na takav način, ali navodi kako će učiniti sve kako bi se zapreka otklonila, kakva god bila.

Na upit hoće li Vijeće ministara čekati na dogovor o Vladi FBiH Čović smatra kako to neće trebati čekati, jer, kako je istaknuo, Vladu FBiH mora se formirati idući tjedan.

Upitan da prokomentira izjavu člana Predsjedništva Demokratske fronte Emira Suljagića da je HDZ BiH pokušao prevariti DF, odnosno da DF nikad neće dopustiti da se ratni ciljevi ispunjavaju mirnodopskim sredstvima, Čović je kazao da neće ulaziti u rasprave na takav način.

– O ratu neka brinu oni koji su ostavili ovakve posljedice, nama je danas da pokuÅ¡amo pokrenuti BiH i to jedino radimo, istaknuo je ÄŒović.

FENA