Čović u Banja Luci: Nadogradnjom Daytona narušeni su odnosi suverenosti tri naroda

0
212

Govoreći na međunarodnoj konferenciji u Banja Luci u povodu 20 godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je mirovni sporazum definirao mir u BiH, a da se nadogradnjama tražio lakši put u pronalaženju olakšica unutar same BiH.

Grubo smo se, kaže Čović, poigrali s Daytonom i narušili smo odnose suverenosti tri konstitutivna naroda i predstavnika manjina.

– Time smo nauštrb potrebe donošenja brzih odluka, ne znajući često radi čega ih donosimo, zanemarli jednakosti. Netko se grubo poigrao s hrvatskim narodom u prvih deset godina djelovanjem na ustave entiteta, kako bi se eliminirali mogućnosti blokada. Umjesto da se izmjenama pronađu rješenja i komprimisi, mi smo otišli u krivom pravcu i kao takva nadogradnja Daytona se nije smjela dogoditi. Uvjeren sam da je time napravljena šteta BiH – smatra Čović.

I danas, dodao je on, političari u BiH pričaju o istim problemima kao i prije 20 godina. Nadogradnjama Daytona smo vidno narušili osnovnu ideje Daytona. Moramo se, dodao je on, vratiti izvornom Daytonu.

– Napravili smno mnogo grešaka s kojima moramo raščistiti da bi nastavili putem kojim smo krenuli – rekao je Čović. bpz.ba