Danas otvaranje vidikovca u Mostarskom zvoniku mira

0
388

Kako je već ranije bilo i planirano, završena je prva faza uređenja Mostarskoga zvonika mira (Mostariense pacis camapnarium) crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru. Službeno i svečano puštanje u rad dizala i vidikovca u Mostarskom zvoniku mira bit će danas, 8. kolovoza 2016. godine, u 16 sati, piše Večernji list BiH.Otvoren vidikovac u “Mostarskom zvoniku mira”

Pogled na cijeli Mostar

Tako će već danas zvonik franjevačke crkve u Mostaru dobiti dizalo kojim će se žitelji Mostara, ali i njihovi gosti, moći uspinjati do vidikovca u tornju, odakle će se moći vidjeti cijeli grad. To je tek prva faza, a radovi se nastavljaju. Druga faza će biti uređenje Međunarodne galerije mira, a treća Edukacijskoga centra.

Podsjetimo, za turiste i Mostarce u tornju franjevačke crkve u Mostaru pravi se vidikovac, gdje će se s 80 metara iz ptičje perspektive, a kroz četiri velika prozora 3 x 3 metra vidjeti cijeli grad. Toranj će u svojim prvim etažama biti i Međunarodna galerija mira.

Inicijator ove ideje je fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru. On je predložio da se veliki zvonik franjevačke crkve, koji je dobio ime “Mostarski zvonik mira”, preuredi u cilju da u njemu bude smještena Međunarodna galerija mira i Edukacijski centar, kao i vidikovac. Tako će, zahvaljujući mostarskim franjevcima, grad na Neretvi dobiti jednu novu, a po svemu sudeći, u budućnosti nezaobilaznu turističku atrakciju. Naime na 80. metru zvonika franjevačke crkve sv. Petra i Pavla otvara se vidikovac s kojeg je Mostar vidljiv iz ptičje perspektive.

“Ovo je za Mostar nova turistička točka s koje će se moći vidjeti grad iz ptičje perspektive. Uz Stari most, sigurno će postati omiljeno mjesto turista. Ubrzo se ide u realizaciju druge faze izgradnje – Međunarodne galerije mira. Već su do sada dvije skulpture i slike darovali Hrvatska, Grčka i Italija. Sad se očekuju donacije i od drugih država koje imaju veleposlanstvo u BiH. Uz kip i sliku, stajat će životopis autora te osnovni podaci o državi. Očekujemo da će “Mostarski zvonik mira” godišnje posjećivati dvije do tri tisuće stranaca s obzirom i na činjenicu da se nalazi blizu Starog mosta – rekao je fra Iko Skoko Večerenjem listu.

Ante Raič, direktor tvrtke Campanile u vlasništvu franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, planira kako bi cijeli projekt mogao biti dovršen tek 2018. godine.
“Najveća posebnost ovog projekta je činjenica što u svijetu, za sada, još uvijek ne postoji međunarodna galerija mira. Tako će ova, koja će se nalaziti u samom središtu spajanja kultura, pokazati kako i mi možemo živjeti svi zajedno i u miru”, kazao je Raič.

Od prizemlja do visine 40. metra bit će postavljena “Međunarodna galerija mira” u kojoj će biti izložena umjetnička djela o temi “Mir”, a koje će donirati države koje imaju svoja veleposlanstva u BiH. Uz umjetnički dio, stajat će zastava te države, mala legenda o državi i umjetniku koji je izradio to umjetničko djelo.

“Od 40. metra naviše bit će kronološki prikazan grad Mostar kroz povijest, a na 80. metru visine će biti vidikovac, odakle će se moći vidjeti Mostar kakav je danas”, objasnio nam je Raič.

“Ideja je da u galeriji iz svake države, koja ima svoje veleposlanstvo u BiH, budu izloženi predmeti poput slike, kipa ili skulpture čija je tema ‘Mir’. Drago mi je što već imamo skulpturu čuvenog grčkog skulptora Antonisa Myrodiasa, koja će sigurno krasiti prostor galerije mira”, kazao nam je fra Iko.Međunarodna galerija mira

Ideja mostarskih franjevacaFra Iko Skoko

Njegova ideja o promoviranju mira i pomirenja svidjela se veleposlaniku Grčke u BiH zahvaljujući kojem je Ministarstvo kulture Grčke otvorilo natječaj za izbor djela koje će biti darovana Međunarodnoj galeriji mira. “O tome je odlučilo znanstveno i umjetničko vijeće Ministarstva te odabralo skulpturu Antonisa Myrodiasa. Ovo je odlična ideja da se promovira i učvrsti mir te je svestrano podržavamo”, istaknuo je grčki veleposlanik u BiH Karolos Gadis.

Tako će danas u rad biti pušten Mostarski zvonik mira čiji je arhitekt Davor Smoljan, izvođač radova tvrtka Hering iz Širokog Brijega, dok će zvonik s križem doseći visinu od 107,20 metara. Visina vidikovca je 75 metara, a do njega vode stepenice s 370 gazišta

Otvoren vidikovac u “Mostarskom zvoniku mira”

.Svečana ceremonija

Podsjetimo se kako je izgrađena franjevačka crkva u Mostaru. Nakon što je sredinom 19. stoljeća fra Rafo Barišić dobio odobrenje turskih vlasti, počeo prikupljati priloge za gradnju katoličke crkve u Mostaru, koja je dovršena 7. ožujka 1866. godine, doznajemo iz natpisa uklesanoga u ploču iznad njezinih ulaznih vrata Svečanoj ceremoniji otvaranja zvonika prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Dragan Čović..Dragan Čović

Sagrađena je u obliku bazilike i ubraja se među posljednje veće javne građevine turskog razdoblja u Mostaru.

Crkva je u ratu 1992. godine prilično oštećena uslijed djelovanja snaga bivše JNA, a na njezinu mjestu 2003. godine sagrađena je nova. Zahvaljujući mostarskim franjevcima, crkva izrasta u jednu od monumentalnih građevina u gradu na Neretvi. bpz.ba