Destilerije pretrpane smiljem, mali uzgajivači teže dolaze do otkupljivača

0
534

Ako neki posao preuzme ‘stihija’ onda se može dogoditi stotine problema. Ponekad uz najbolju volju da sve krene dobro ipak se naiđe na poteškoće koje opterećuju i poslovanje i ljudske odnose. Tako se ovih dana pojavljuju prve poteškoće s otkupom uroda smilja a razlog je pomalo bizaran i sigurno se ne bi dogodio u sređenim državama koje čine sve kako bi prepoznali ali i unaprijedili poslovnu šansu unutar svojih granica. Naime, radi se o tomu da destilerije ne mogu prihvatiti sve smilje iz tehničkog razloga jer nemaju kapacitet za malo veću preradu, ili bolje rečeno imaju kapacitet ali na terenu nema dovoljan broj destilerija, saznajeABCportal.info.

Smilje je na urodu i žetva je u tijeku, veći proizvođači su svoje smilje uredno dogovorili sa nekom od destilerija međutim oni najmanji uzgajivači muku muče komu prodati smilje. Velike su količine doslovce zatrpale destilerije i one nisu krivac za nastale probleme. Jednostavno u ovoj državi malo što funkcionira pa tako je više nego očigledno da država od vrha prema nižim razinama nema nikakvog sluha za njezine ljude koji pokušavaju zaraditi od svojeg rada. Zamislite situaciju da se ovakva situacija događa u Austriji, Njemačkoj i sličnim državama, pa to bi bilo jednostavno nemoguće, jer posao države je stvoriti uvjete za sve one koji imaju volje raditi i stvarati nove vrijednosti. Najprije bi vlasti takvih država upozorile svoje građane koji se bave određenim djelatnostima na dobre ali i loše stvari takvog biznisa. U ovoj državi tog nećete čuti niti je koga briga što će mali proizvođač ostati kratkih rukava. Ovdje vrijedi još ona komunistička ‘snađi se druže’.

Iako se radi o privatnom biznisu oni ipak ima pravo na zaštitu jer se radi o velikom broju poljoprivrednika koji se bave uzgojem. Država bi trebala poticati na osnivanje udruga i povezivanje uzgajivača u veće cjeline kako bi se uspješno zaštitili i od obaranja cijena ali i od loše regulacije otkupnih količina. Kad spomenemo država onda naravno mislimo i na niže razine vlasti kao što su županije koje bi svakako trebale tražiti sredstva od države kako bi uradili jednu kvalitetnu studiju o barem europskom tržištu eteričnih ulja. Studija bi sigurno pokazala kolika je perspektiva ovog posla recimo u Hercegovini. Nadležna županijska ministarstva bi trebala više računa povesti o uzgoju i radu na terenu sa proizvođačima, upućivati ih u pravom smjeru kad je u pitanju uzgoj. Dok se svi ne uključe u onom dijelu u kojem su nadležni ‘stihija’ će biti jedina mjerodavna i radit će štetu uzgajivačima jer dobra organizacija svakom poslu donosi profit pa je potrebno što prije krenuti sa organizacijskim poboljšanjima u uzgoju smilja. Neka vlasti stanu iza svojih poljoprivrednika i manjih uzgajivača, piše ABCportal.info

TAGOVIbpz.ba