Dokazuju li ovi detalji da bi Sanader mogao biti oslobođen u Fimi mediji?

0
286
Ako kojim slučajem u ovoj priči neupućeni postoje, radi se o ponovljenom suđenju pred izmijenjenim vijećem.Izgleda kako će predstojeći rujan, inače mjesec u kojem se pozdravljamo s ljetnim vrućinama, biti vreliji nego li svi ljetni mjeseci zajedno, barem kada je o političkoj bari Lijepe naše riječ. Jer osim repliciranih parlamentarnih izbora u rujnu se nastavlja suđenje za aferu u javnosti znanu kao Fini medija. Ako kojim slučajem u ovoj priči neupućeni postoje, radi se o ponovljenom suđenju pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Do toga je došlo nakon što je lani Vrhovni sud ukinuo prvu osuđujuću presudu kojom je zbog izvlačenja 70 milijuna kuna iz državnog poduzeća te financiranja crnih fondova HDZ-a bivši premijer Ivo Sanader bio osuđen na devet godina zatvora, Mladen Barišić na tri godine, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora. Branka Pavošević tom je presudom osuđena na godinu i pol zatvora, a Ratko Maček na uvjetnu kaznu, dok je HDZ kao stranka bio kažnjen novčanom kaznom od pet milijuna kuna. Nakon što je presuda ukinuta te određeno novo suđenje, Barišić, Jurak i Pavošević, koji su u prvom krugu priznali krivnju, u drugoj rundi promijenili su mišljenje te sada drže da su nedužni. To bi pak moglo rezultirati promjenom prijašnjih iskaza, ali na taj epilog još valja sačekati. Međutim, u svakom slučaju još je ovo jedna neugodna trakavica unutar koje će se izredati 200 svjedoka, a do nepravomoćne presude prema procjenama stručnjaka dijeli nas minimalno dvije godine.

No, to ne znači da spekulacije već sada nisu i ne mogu početi pa tako pravosudnim krugovima kruže glasine da bi Sanader u aferi Fini medija mogao biti oslobođen upravo zahvaljujući premišljanju ključnih svjedoka. Ali jednako tako, svjedoci u novoj rundi nisu dobili jamstvo Uskoka da će ih se zaštiti pa ključni akteri u ovoj velikoj Sanaderovoj aferi zapravo nemaju jednake razloga da operu ruke prebacujući sve grijehe na njega. Pretpostavlja se zato da bi nekadašnji hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a u ponovljenom suđenju za Fimi mediju mogao biti oslobođen krivnje, a da se nešto opasno kuha svjedoči i promjena odvjetnika, treća po redu koju je sprovela Branka Pavošević u manje od mjesec dana.

Doduše, valja imati na umu da se radi o odvjetnicima po službenoj dužnosti, u lipnju joj tako punomoć otkazuje njen dotadašnji branitelj Davor Cahun. Sud joj zatim službeno dodjeljuje odvjetnicu Jasnu Novak, a potom je razrješuje imenujući Nevena Gotala. Ono što pravnim stručnjacima koji od početka prate ovaj slučaj nije pretjerano jasno uokviriti se može u niz pitanja: zašto se u ovako jakoj javno zastupljenoj aferi na sud ide s odvjetnicima po službenoj dužnosti, znači li to da akteri ove priče nisu zainteresirani za epilog suđenja ili već naslućuju što će se dogoditi te se u skladu s time ponašaju?

Zašto su iskazi promijenjeni, kako to da se predomislio čak i Barišić? Može li se zbog povlačenja iskaza optuženih donijeti ikakav zaključak o kontinuitetu suđenja? Na sva ta pitanja nudi se tek jedan, potencijalni odgovor – Sanader bi posve izgledno mogao biti oslobođen.

Autor: I. Delić

 bpz.ba