DRAGAN ČOVIĆ Netko je govorio u ime Hrvata,a to se nemože!

0
300

Pokušalo se igrati s mišljenjem jedne strane, a to se ne može!Parlamentarna većina praktično ne postoji. Pogledajte način na koji se donose odluke. Ako ne postoji partnerstvo, onda većina praktično ne postoji. To nažalost pokazuje našu neozbiljnost i to je neozbiljna vlast”, kazao je Čović.Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je održao konferenciju za medije povodom događaja na političkoj sceni BiH.
Čović je prokomentirao događaje na bh. političkoj sceni u posljednje vrijeme.

“Dosta dinamično je bilo zadnjih pet ili šest dana. Moj zadnji posjet Sarajevu je bio u petak kada sam s Ivanićem i Izetbegovićem razgovarao o nekoliko važnih tema. Nikad ne koristim nijednu riječ koja će kompromitirati ono što zajedno radimo, jer nemamo drugog izbora nego zajedno raditi”, kazao je on, javlja N1.

Dodao je da je dogovore nemoguće zajednički provesti ukoliko nema povjerenja.

“Da bi sve to funkcioniralo, treba nam vlast koju smo uspostavili prije godinu i četiri mjeseca. Toga nema, ako nemate povjerenja između partnera ili koalicije. Ako uzmete izjave svih nas prije 4-5 mjeseci, vidjet ćete da nijedan od kolega nije imao ništa loše za kazati o Euroatlantskom putu”.

Kazao je da je dobar posao napravljen, ali da nije smio biti kompromitiran.

“Napravili smo dobar posao, ali ga nismo smjeli kompromitirati kako to činimo u posljednjih pet ili šest mjeseci. Nije se smjelo dogoditi da odemo u Varšavu bez usuglašenja zajedničkog dokumenta. Bili smo spremni, ali nismo bili jasno odlučni da posao završimo kako treba”, rekao je Čović.

“Ja moram biti zahvalan dvojici kolega u Predsjedništvu jer ne postoji nijedna točka dnevnog reda koja nije usuglašena i svaka je jednoglasno usvojena. Na državnoj razini se ne radi tako, vidite da pola točaka bude oboreno jer nisu kvalitetno pripremljene”, naglasio je Čović.

“Zamjerka za nedjelju je način na koji je organiziran sastanak. Nije problem što se sjelo, problem je što je iz tog sastanka izašao jedan dokument koji je bio služben. Ja podržavam međusobne susrete svih nas. Dugo smo imali problem kako usuglastiti tekst. Problem je da je netko govorio u ime Hrvata. Netko je pokušao igrati se s mišljenjem jedne strane, a to ne možete raditi jer su to osjetljive stvari. Otišlo se u krivom smjeru kada je u pitanju funkcioniranje mehanizma koordinacije”, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je da parlamentarna većina praktično ne postoji. Na pitanje novinarke N1 postoji li parlamentarna većina u bh. vlasti, Čović je kazao da ne postoji.

“Parlamentarna većina praktično ne postoji. Pogledajte način na koji se donose odluke. Ako ne postoji partnerstvo, onda većina praktično ne postoji. To nažalost pokazuje našu neozbiljnost i to je neozbiljna vlast”, kazao je Čović.

Također, dodao je da u u nedjelju “palo puno maski”.

“Puno je maski palo u nedjelju. Nekoliko dana prije toga su se postavljale neke crte i slale poruke, i onda se razotkrilo da mnogi koriste taktike u svom vođenju politike”.

“Mi smo na strategiji da se nešto može učiniti “na brzinu” otišli nazad, nikako naprijed. Preglasavanje je model i to uopće nije problem. Preglasavanje većine je praksa u demokratskom svijetu. To je OK, ali na kraju ti stavovi moraju biti izbalansirani”, dodao je Čović.

Čović je kazao da je “isteklo vrijeme”.

“Svima nama je isteklo vrijeme, općenito politici ovdje. Pola našeg mandata je prošlo, što ćemo kazati da smo uradili? Možemo se mi hvaliti mikro i makro pokazateljima da smo nešto pokrenuli, ali vidimo kako ljudi žive oko nas”, poručio je Dragan Čović. bpz.ba “PJESMA ĆE VAM REĆI ŠTO PREDSJEDNIK ČOVIĆ MISLI”