Duvanjski pojmovinik: Zna di se đavli legu

0
275

Informiraniji od Googlea. Može biti na dva mjesta u isto vrijeme. Odjednom komunicira mailom, viberom i whatsappom dok priča na onaj drugi mobitel jer mu je prvi stalno zauzet. Zna sve: tko s kim, kada, kako i zašto. I to iz prve ruke. Čak mu je poznato i gdje je original Daytonskog sporazuma, ali drži to nebitnim jer niti ga tko čita niti poštuje (sporazum). Posebno od Barryevih amandmana.

Kako uvesti auto iz Njemačke (hoćeš s carinom ili na povlasticu) i kako izvesti sir u EU (na papire ili onako). Pošto su paprike u Čapljini, škija u Ljubuškom, šljiva u Rami i mala u Šišovića (mala – praščići do 40 kg težine). Rješava ljeti smještaj u Makarskoj, a od Svih svetih do Božića neokrunjeni je kralj polovica. Tijekom cijele godine zna gdje žene mogu kupiti štikle i šminku, a muški auto-kozmetiku i športsku opremu. Prvi je skužio krizu a Agrokoru.

Kad se Jozo iz Borčana osamdesetih godina vrati kući za Božić, susjeda Ruža ga je upitala kad će njezin Mate doći. Jozo je odgovorio: E moja Ruže, ja sam najpoznatiji na banovu u Minhenu, znam di se đavli legu, pa sam jedva za troška zajmio. Kako će tvoj Mate, niko ne zna.

Danas ovakvi profili najčešće egzistiraju u liku ekspeditivnih operativaca i ključne su karike svakog sustava. Nositeljima izvršne vlasti oni su desna ruka. Na njima sve počiva, svih ih zovu, a oni se uvijek odazovu.

Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.