EVO KAKO JE ANTE GOTOVINA PONOVO POSTAO ŽRTVA POLITIKE!

0
510
Facebook

Posljednji koji je odlučio iskoristiti lik i djelo Ante Gotovine je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ante Gotovina postat će počasni građanin grada Zagreba i to već početkom rujna, točnije ovaj prijedlog bit će iznesen već na prvoj sljedećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba nakon višemjesečne ljetne pauze. Iako gradonačelniku u posljednje vrijeme (točnije od raspada koalicije njegove liste s HSLS-om i razilaženja s Darinkom Kosorm) nedostaje pokoja ruka u Skupštini pa mu tako između ostalog, nije prošao ni rebalans proračuna, jasno je kako će ovu ideju, zastupnici sigurno podržati. Drugim riječima, prvi put nakon dugo vremena, zagrebački zastupnici neovisno o stranačkoj obojanosti, podržat će jedan gradonačelnikov potez – Milan Bandić ponovo ih ujedinjuje i time njima, ali i javnosti šalje vrlo jasnu poruku: ”Evo tko je tu gazda!”

Međutim, osim osiguranih ruku zastupnika (ako ne svih, onda barem većine), ovaj potez Bandiću će, vrlo logično, donijeti i toliko potrebne političke bodove, ali i u sjenu (barem na trenutak), baciti silne otpužnice koje tek čekaju biti odaslane na njegovu adresu. Odnosno, dok jedni spekuliraju kako Bandića poduži boravak u Remetincu tek očekuje i to upravo s dolaskom jeseni i približavanju datumu parlametnarnih izbora, Bandić ovaj put igra na sve ili ništa.

Facebook/Milan Bandić
Facebook/Milan Bandić

Vezati svoj lik i djelo ovog hrvatskog heroja mudar je gradonačelnikov potez, pogotovo uzmemo li u obzir kako će Bandić u političku bitku za Sabor i Vladu krenuti s dva, moramo priznati, trenutno ne baš popularna politička lika –Ivom Josipovićem i Radimirom Čačićem koji su u umeđuvremenu, već i službeno potvrdili svoju suradnju pod nazivom ”Uspješna Hrvatska”. I dok Bandić iz sjene pogoduje Josipoviću davanjem gradskih prostora njegovoj stranci za više nego simbolične i smiješne iznose, radi Bandić na tome da u utrku na parlamentarnim izborima, krene s još jednim političkim bodom više. Ovaj put adut mu je bio/još uvijek je, general Ante Gotovina. Uzeo je Bandić u obzir i činjenicu kako poprilično dobar odnos s generalom ima osoba čijoj će stranci, njegov trio pokušati preuzeti glasove. Riječ je dakako o Zoranu Milanoviću i njegovom SPD-u.

>>> MILANOVIĆEVA SVE USPJEŠNIJA PREDIZBORNA PSIHOZA: HDZ-u pada popularnost, Grad Zagreb presudit će izbore?

O kavi s generalom Gotovinom sanjaju mnogi. Naime, nakon dugo vremena, kavu su u Zadru s generalom Gotovinom popili  njegov kum Željko Dilber, Božidar Kalmeta te šef HDZ-a, Tomislav Karamarko. Razgovarali su više od sat vremena u opuštenoj atmosferi, a iako general i Karamarko tvrde kako političke poruke nije bilo, poruka je poslana! Iako je Karamarko upravo ovom prilikom kazao kako su generali nadstranačka kategorija i kako se oko ovog susreta ne bi trebali izvlačiti nikakvi veliki zaključci, postavlja se pitanje zašto se njegov susret s Gotovinom nije odigrao na nekom ”intimnijem” mjestu? S druge strane, nije tajna kako Gotovina ne simpatizira čelnika HDZ-a, dok s druge strane, njegova druženja sa šefom SDP-a, odašilju nešto drugačiju poruku.

Preko tuna do Gotovine

Iako će dio javnosti kazati kako je, kada je riječ o ”druženju s generalom Gotovinom” to ništa drugo nego čisti pragmatički interes pojedinca, nemoguće je ne primijetiti kako je odnos na relaciji Milanović-Gotovina, puno dublji od onog na relaciji Karamarko-Gotovina.

Nemalo puta premijer je istaknuo kako je fasciniran njegovom ljudskošću, a nije tajna kako se Milanović vrlo često sastaje u Zadru s Antom Kotromanovićem, ministrom obrane i generalovim suborcem i velikim prijateljem. Lovili su tako Ante i Zoran tune, pridružio im se i Gotovina pa se iz tih susreta, rodilo  prijateljstvo na koje je odreagirao i srpski magazin Danas, pisajući kako je ”skandalozno koliko su se premijer Milanović i Kotromanović zbližili s generalom”.  Čini se, shvatio je premijer Milanović na koju kartu treba igrati pa se tako počeo pozivati i na prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franju Tuđmana.

Drugim riječima, ono što je udovica prvoga predsjednika, Ankica Tuđman napisala u svojoj knjizi “Moj život s Francekom” 2006. godine, počelo se ostvarivati.

 “Sedam godina od njegove smrti Hrvatska je na putu da predsjednik Tuđman bude prihvaćen od svih političkih stranaka… i postane zajedničko naslijeđe cijeloga hrvatskog naroda i različitih političkih opcija koje će na različite načine stremiti k istome cilju: uvijek i sve za Hrvatsku, a jedinu nam Hrvatsku ni za što.” Sudeći prema posljednjim Milanovićevim izjavama, Tuđmana je prihvatio i premijer Zoran Milanović. “Tito i Tuđman najbolje su što smo u danim razdobljima svoje povijesti imali”, rekao je u ožujku ove godine, a prije nekoliko dana izjavio je kako su “zadnjih stotinu godina Hrvatsku po značaju i utjecaju u političkom životu obilježila tri čovjeka – Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman“. Milanoviću je, drugim riječima, potreban svaki glas pa doslovno snubi i one birače koji se lika i djela dr. Franje Tuđmana, sjećaju s velikim poštovanjem i simpatijom.

”Ptica leti s dva krila te da i ono desno, ali i ono lijevo trebaju biti jednako snažni”, kazao je jednom prilikom general Gotovina, a čini se kako upravo ovu izjavu, možemo protumačiti na različite načine. Ipak, možda onaj najočitiji i najrealniji je taj kako bi general Ante Gotovina, mogao postati osoba koja će učiniti ono što do sada nikome nije uspjelo – ujediniti lijevo i desno krilo…bpz.ba