Goloruko stanovništvo zaustavilo tenkovsku kolonu u Pologu

0
640

7. svibnja 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina zaustavili su, prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom, tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak. JNA je tada tvrdila da se radi o ”redovnoj vojnoj vježbi i manevru”, no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu.

Navodno su tenkovi i oklopna vozila koja su krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Nakon intervencije iz Hrvatske lokalni Hrvati su, nakon dva dana, pustili tenkove prema Kupresu. Time je spriječeno razmještanje oružja i opreme na što bolje položaje za agresiju na Hrvatsku.

Prema spomenutom događaju 2012. godine snimljen je i dokumentarni film ”Tri dana” koji prikazuje zbivanja 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog.

Program ‘Svibanjska sjećanja 2015.’

18.00 sati: Start tradicionalnog mini-maratona Polog – Široki Brijeg (ispred spomenika posvećenom zaustavljanju tenkova JNA u Pologu)

19.30 sati: Polaganje vijenca za poginule i stradale hrvatske domoljube (Trg širokobrijeških žrtava, Široki Brijeg)

20.00 sati: Večer sjećanja: Predstavljanje rada i djelovanja Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH (Kino Borak, Široki Brijeg) bpz.ba