Gospodarska komora FBiH podržala predložene mjere premijera Fadila Novalića

0
619

Nakon analize ekspozea koji je premijer Fadil Novalić pročitao pred Zastupničkim domom Parlamenta Federacije BiH krajem prošlog mjeseca, Gospodarska komora FBiH dala je bezrezervnu podršku mjerama za ekonomski razvoj koje su njemu navedene, potvrđeno je Feni iz te institucije.

Navode da bi provođenjem navedenih reformi, prvenstveno smanjenjem i nadzorom nad javnom potrošnjom, reformom tržišta rada, smanjenjem sive ekonomije, suzbijanjem svih vidova korupcije, te stavljanjem realnog sektora u prvi plan uz racionalno korištenje domaćih resursa i energije, bio stvoren povoljan poslovni ambijent za povećanje investicija i pokretanje novog gospodarskog razvojnog cilkusa.

U Komori smatraju da su tim mjerma prvenstveno identificirani gorući problemi, za čije je sustavno riješavanje potreban konsenzus cijelog bh. društva, uključujući prvenstveno bezrezervnu podršku svih političkih faktora.

Također, nadaju se skorom sastanku s premijerom radi provođenja zajedničkih aktivnosti na realizaciji predloženih mijera čime bi Komora Vladi FBiH stavila na raspolaganje sve raspoložive kapacitete.

Upozoravaju i da se nameću mnoga pitanja i nedoumice u vezi provođenja predloženih mjera u praksi – je li moglo bolje, jesu li neke teže provodive od drugih, koje bi mjere najprije mogle donijeti rezultate, kao i jesu li neke rizične po pitanju mogućih efekata.

Ipak, stav Gospodarske komore FBiH je da Vladi FBiH treba dati priliku i pružiti podršku radi racionalnog iznalaženja optimalnih riješenja, na putu ka provođenju sveobuhvatnih sustavnih reformi znajući da će vrijeme pred nama biti najbolji sudac o našem radu za dobrobit cijelokupnog bh. gospodarstva i društva.