Grad Široki Brijeg ima planove koji se tiču sustava za navodnjavanje

0
40
U Gradskoj upravi u Širokom Brijegu u petak je održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izaslanstva Svjetske banke s predstavnicima FAO-a, i predstavnika Vlade Županije Zapadnohercegovačke i JU Coming.

Tema sastanka je bila prezentacija projekta koji ima za cilj povećanje konkurentnosti u sektoru poljoprivrede i za koji je uskoro planirano objavljivanje javnog poziva.

S navedenim projektom i javnim pozivom predstavnici Ministarstva i Svjetske banke upoznat će predstavnike svih lokalnih zajednica, koje su ranije iskazivale interes za segment navodnjavanja poljoprivrednih površina u njihovim lokalnim zajednicama.

Direktor Ureda za implementaciju projekata u poljoprivredi i šumarstvu u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer kazao je kako je predviđeno planirane sastanke s predstavnicima lokalnih vlasti održati tijekom ovog i do sredine sljedećeg tjedna. Po njegovim riječima, cjelokupan financijski paket iznosi približno 25 milijuna KM, i procjena je da će od 10 do 15 područja u FBiH biti izabrano za navodnjavanje.

Grad Široki Brijeg planira proširenje hidromelioracijskog sustava na područje Ljutog Doca

Grad Široki Brijeg planira proširenje hidromelioracijskog sustava na područje Ljutog Doca. Točnije, plan je izgraditi oko 3000 m novog kanala koji će omogućiti cca 300 ha navodnjavanja.

Iz Grada podsjećaju kako je 2016. godine završen višemilijunski projekt rekonstrukcija sustava za navodnjavanje u Gradu Širokom Brijegu, a kojega je u cijelosti financirala Svjetska banka. Banka je polovicom 2012. godine odobrila financiranje rekonstrukcije sustava za navodnjavanje na području Grada Širokog Brijega.

Ukupni radovi sanacije i rekonstrukcije kanala bili su podijeljeni po područjima u četiri LOT-a: LOT 1. Akvadukt preko rijeke Lištice u Borku; LOT 2. Dionica glavnog kanala: Vrelo Borak – Buk – Uzarići – Jare – Biograci; LOT 3. Dionica glavnog kanala: Akvadukt u Borku – Oklaji – Trn – Zavoznik – Mokro – Turčinovići; LOT 4. Kanali na području Knešpolja, Gornjeg i Donjeg polja (Orovnik) i Žvatića.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova u sva četiri LOT-a iznosila je 5,5 milijuna KM, a radove su izveli tvrtka ‘HERING’ d. d. Široki Brijeg (za LOT-ove 1,2 i 3) i AMITEA d.o.o. Mostar (LOT 4).

Ova financijska sredstva su bila nepovratna za Grad Široki Brijeg, s tim da je obveza Grada Širokog Brijega bila da riješi imovinsko-pravne odnose i potrebne dozvole za radove na rekonstrukciji sustava, te da koordinira realizaciju projekta na terenu i potakne formiranje i rad udruga korisnika vode, navedeno je u priopćenju Grada Širokog Brijega.

Široki Brijeg: Počela rekonstrukcija Ugrovačke ulice

Općine u FBiH dobit će 25 milijuna KM za navodnjavanje poljoprivrednih površina

(www.jabuka.tv | Foto: Grad Široki Brijeg)