GRLIĆ RADMAN: Bez jednakopravnih Hrvata institucije BiH ne mogu funkcionirati

0
240

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 8. listopada 2020. godine, na forumu „GLOBSEC 2020“. U središtu ovogodišnjeg izdanja foruma našlo se pitanje oporavka i izgradnje svijeta u poslije-pandemijskom razdoblju.

Globsec Forum u Bratislavi jedna je od vodećih konferencija u srednjoj i istočnoj Europi, koja se nalazi na vrhu globalnih strateških konferencija. Forum omogućuje slobodnu izmjenu ideja te okuplja stručnjake iz područja vanjske i sigurnosne politike, piše Večernji list.

Tijekom sudjelovanja na panelu „Western Balkans and European Neighbourhood post-COVID19“, ministar je naglasio važnost koju proces proširenja ima za europsku sigurnost i budućnost Europske unije te je ponovno potvrdio, nastavno na objavljeno Izvješće Europske komisije o politici proširenja, snažnu potporu Hrvatske nastavku tog procesa na sve zemlje u jugoistočnoj Europi.

Ministar se posebno osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini te istaknuo da Hrvatska snažno podupire stabilnost Bosne i Hercegovine te njen put prema Europskoj uniji. „Hrvatska se aktivno zalaže za zaštitu jednakopravnog konstitutivnog položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i njihovog legitimnog predstavljanja, što je temelj bez kojeg demokratske institucije, osobito predstavnička tijela, ne mogu funkcionirati“, nadodao je ministar.

Ministar se kratko osvrnuo na hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, tijekom kojeg je Hrvatska, usprkos izazovima s kojima se EU suočavala zbog pandemije virusa COVID19, uspjela vratiti pitanje proširenja u fokus Europske unije te reafirmirati vjerodostojnu i učinkovitu politiku proširenja.

Na panelu su također sudjelovali zamjenica premijera za europske i euroatlantske integracije Ukrajine Olha Stefanyshyna, ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Ekaterina Zaharieva, zamjenica direktora za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Katarina Mathernová te posebni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčák, dok je raspravu moderirala Valerie Hopkins, dopisnica Financial Times-a za jugoistočnu Europu./HMS/