HADŽIABDIĆ: Na listopadskim lokalnim izborima testirat ćemo upotrebu izbornih tehnologija kroz četiri pilot projekta

0
105

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Predsjednica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić je na press-konferenciji nakon sjednice kazala da će izbori biti održani u nedjelju, 6. listopada 2024. godine.

Po njenim riječima, na ovim lokalnim izborima bit će birano 3.200 vijećnika, odnosno odbornika u općinskim vijećima, skupštinama općina, gradskim vijećima, skupštinama gradova i Skupštini Brčko Distrikta. Bit će birana i 143 gradonačelnika, odnosno načelnika.

– Očekivani ukupni troškovi Lokalnih izbora 2024. godine iznosit će oko 19 milijuna KM. Za aktivnosti koje provodi SIP već je odobreno 7.410.000 KM, koje smo prvobitno tražili. Posebnim zahtjevom prema Ministarstvu financija i trezora BiH upućenim 29. travnja, Središnje izborno povjerenstvo je tražilo i dodatnih 4.173.000 KM i to u svrhu angažiranja dodatnog osoblja i implementacije pilot projekata u vezi s novim izbornim tehnologijama – navela je Hadžiabdić.

Dodala je da još uvijek očekuju odobravanje tih dodatnih sredstava.

Kaže da je njihova procjena da će i troškovi općina, odnosno gradova na ovim lokalnim izborima iznositi oko 7,5 milijuna KM, od čega je najveći dio planiran za naknade članovima biračkih odbora.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je danas donijelo odluku i o zaključivanju Središnjeg biračkog popisa sa stanjem na dan 7. svibanj 2024. godine u ponoć, prema kojoj je u Središnji birački popis upisano 3.406.088 birača.

– Državljani BiH koji su se prijavili da glasaju izvan BiH na prošlim Općim izborima, će u narednih dva dana dobiti obavijest mailom da potvrde svoju registraciju putem portala. Imat će mogućnost preuzeti svoje ranije podatke, i izvršiti promjene, ali će biti važno da dostave sve skenirane dokumente koji su neophodni – kazala je predsjednica SIP-a BIH.

Navela je da raseljene osobe također mogu izvršiti promjenu biračke opcije za ove izbore, ali moraju podnijeti zahtjev nadležnom centru za birački popis do 23. srpnja 2024. godine.

SIP BiH je danas usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine.

Hadžiabdić je navela da od 9. do 24. svibnja prijave za ovjeru učešća na izborima podnose političke stranke i neovisni kandidati i to prvi put elektronski, putem online portala SIP-a BiH e-izbori.

– Nakon što ovjerimo političke stranke i neovisne kandidate, od 10. do 18. lipnja teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata. Zatim se od 26. lipnja pa do 8. srpnja podnose kandidatske liste. Nakon što izvršimo provjeru i ovjerimo kandidatske liste, one će do 22. kolovoza biti objavljene u dnevnim novinama i u službenim novinama – navela je Hadžiabdić.

Najavila je da izborna kampanja počinje 6. rujna i traje 30 dana. Izborna šutnja će početi 5. listopada u 7.00 sati i trajat će do dana izbora u 19.00 sati.

– Izborna kampanja počinje 6. rujna, ali je novina da od danas, pa do službenog početka izborne kampanje, osim zabrane plaćenog političkog oglašavanja, nema nikakve vrste preuranjene kampanje, ni plaćene, ni neplaćene – kazala je Hadžiabdić.

Napomenula je da je posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH prošireno razdoblje na koji se odnosi nadležnost SIP-a BiH u vezi sa pravilima ponašanja političkih subjekata, tako da se sada zabrane iz poglavlja 7 koje su se ranije odnosile samo na razdoblje izborne kampanje, odnose na cijelo izborno razdoblje.

Pojasnila je da to znači da od danas pa sve do potvrđivanja rezultata, političkim subjektima, kandidatima i njihovim pristalicama, kao i izbornoj administraciji zabranjeno je, između ostalog, koristiti se govorom mržnje, sprečavati novinare da obavljaju svoje dužnosti, zloupotrebljavati djecu u političke svrhe.

Kaže da su proširene i zabrane vezane za zloupotrebu javnih sredstava.

– Poznato je da su lažne vijesti, odnosno lažne informacije globalni problem i one posebno mogu ugroziti integritet izbornog procesa. Sada, prvi put, SIP BiH u izbornom razdoblju može sankcionirati političke subjekte zbog širenja dezinformacija u izbornom procesu – kazala je Hadžiabdić.

U slučaju plasiranja takvih informacija, SIP BiH je ovlašten pokrenuti postupak i izreći sankcije.

Novina za ove izbore je i da SIP BiH imenuje predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, koji ne smiju biti povezani s političkim strankama.

– Bitna novina na ovim izborima je i sam način glasanja. Biračima će biti dozvoljeno označiti jednog, dva, ali najviše tri kandidata na jednoj listi koju birač odabere. Ako je birač validno označio više od tri kandidata na jednoj listi smatra se da je ta lista dobila važeći glas u svrhu raspodjele mandata, ali se preferencijalni glasovi za kandidate neće brojati – pojasnila je predsjednica SIP-a.

Osvrnula se i na realizaciju pilot projekata.

– Mi ćemo na lokalnim izborima testirati upotrebu izbornih tehnologija kroz četiri pilot projekta. Prvi je pilot projekt autentifikacije i transfera rezultata na biračkom mjestu. Planiramo ga u nekih desetak općina na 165 biračkih mjesta. Drugi pilot projekt je testiranje upotrebe optičkih skenera, odnosno automatsko prebrojavanje glasačkih listića. Planiran je u nekih šest općina na 145 biračkih mjesta – kazala je Hadžiabdić.

Treći je pilot projekt biometrijske identifikacije i autentifikacije birača na svim redovitim biračkim mjestima u Brčko Distriktu.

Hadžiabdić je napomenula da ova tri projekta rade uz podršku donatorskih organizacija. Ako se steknu uvjeti, ako im budu odobrena financijska sredstva, jer za četvrti pilot projekt očekuju novac, radili bi i taj pilot projekt u 10 općina.

Napomenula je da će proces glasanja u BiH biti jedinstven i jednoobrazan.

– Glasat će se kao i uvijek pomoću papira i olovke. Isto tako će se i brojati, ali ćemo testirati kako će to biti ako recimo skeniramo te listiće, ali smo u obvezi i da ih brojimo, samo ćemo testirati koliko brže možemo dobiti transferirane rezultate. S obzirom na broj biračkih mjesta u BiH koji je oko 5.500, mislim da ćemo imati testiranje izbornih tehnologija na nekih 10 posto biračkih mjesta – kazala je predsjednica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić./Fena/HMS/