Hoće li Crnoja biti ministar: Glasnovićeva podrška mu je koristila, generala Josipa Lucića štetila

0
882

KAD je Mijo Crnoja, kandidat za ministra branitelja, predstavio program braniteljima u Savskoj, a mediji su prenijeli da ima podršku generala Željka Glasnovaća i skupine uglednih branitelja, izgledalo je Matićev nasljednik izabran.

“To je na tragu onoga što mi predlažemo”, kazao je Glogoški, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda, naglasivši da načelno ne podržavaju ni jednog kandidata poimenično, nego program, a ono što je Crnoja predstavio izgledalo im je vrlo blisko.

Kad je Crnoja predstavljen u HDZ-u, i kad mu je kandidaturu obrazlagao general Josip Lucić,podrška među dijelom branitelj je spalasnula. Koliko mu je podrška Glasnovića, i ostalih branitelja, pomogla, toliko mu je general Lucić odmogao.

“Kao glavni promotor ove inicijative pojavljuje se jedan visoki hrvatski časnik čije su ratne zasluge neupitne, ali se, dok nije izgubio priviliegije visoke vojne dužnosti, do nedavno braniteljske populacije nikada nije sjetio. Dapače, kao načelnik OSRH, svojedobno se zalagao da se umrlim braniteljima ukinu vojne počasti pri ukopu, jer je to, po njegovom mišljenju, bilo preskupo!”, piše o generalu Luciću Udruga oboljelih od PTSP-ija.

Kruna svega bila je priča priča o Registru izdajnika koja je izazvala podjela među koalcijskim partnerima i umanjila šanse Mije Crnoje da postane ministar branitelja.

Mostovac Robert Podolnjak priznao je da “prvi put čuje i za Crnoju i za ideju o takvom registru”, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor smatra da ideja o takvom registru nije dobra.

“Dobro poznajem Crnoju, pošten je i dobar i zaslužio je da bude ministar branitelja. No najava o osnivanju Registra izdajnika nije dobra. Jer ako takvi izdajnici postoje, onda su trebali davno biti procesuirani i poslani u zatvor. I sigurno takve procese neće provoditi političari, već nadležna pravosudna tijela RH” šef HSLS-a Darinko Kosor.

Tijekom vikenda je Crnoja je bio velikoj prednosti ispred druga dva kandidata, Miodraga Deme i Zvonke Milasa. U ponedjeljak smo se mogli kladiti da je Crnoja siguran ministar, u utorak se situacija promijenila pa je moguće da iskrsne neko novo ime koje se do sad u medijima uopće nije spominjalo. bpz.ba