HRVATSKA DOBILA NOVU VLADU Za Tim’s team glasovala 83 zastupnika, 5 suzdržano, 61 protiv

0
754

Hrvatska je dobila novu vladu. Vlada premijera Tihomira Oreškovića dobila je povjerenje 83 zastupnika u Saboru Hrvatske . Pet zastupnika bilo je suzdržano, a protiv 61 zastupnik.

Potom je uslijedila prisega svih članova Vlade. Novi premijer potom je otišao u Banske dvore gdje mu je premijersku dužnost predao dosadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović .

milanovic oreskovic primopredaja
Milanović predaje dužnost premijera Oreškoviću. Foto: Pixsell

Prve riječi koje su razmijenili stari i novi premijer bile su na engleskom.

Razmijenili su nekoliko rečenica – Orešković ga je upitao Ima li kakav savjet za njega (Any advice?), a Milanović je odgovorio da nema (None, what’s ever…) te da će primopredaja kratko trajati jer ne treba predavati šifre za lansiranje nuklearnog naoružanja.

Sve je ovo dulje trajalo nego što bi trajalo u Kanadi, no sve je to demokracija. Teme u Saboru bili su ustaše i komunisti, mislim da imamo i bolje. Mislim da građani traže promjene. Moj je fokus budućnost a ne prošlost, izjavio je Orešković.

To je to, sve najbolje, zaključio je Milanović i nakon 1492 dana otišao iz Banskih dvora pet minuta prije ponoći.

Na upit – a gdje je šampanjac – Orešković je odgovorio da ga sada nema jer će njime proslaviti rezultate nove Vlade.

 

kolinda potpis

-Upravo sam potpisala Odluku o razrješenju Zorana Milanovića i Odluku o imenovanju Tihomira Oreškovića predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, napisala je prije nekoliko trenutaka predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. bpz.ba