Ispravit ćemo veliku nepravdu prema hrvatskim braniteljima

0
655
U povodu 23. obljetnice obrane Livna, danas je u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Livna.
Sjednici su, između ostalog, nazočili predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH,Marinko Čavara, zamjenik ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mate Franjičević, zatim Branko Ivković, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije s ministrima te predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Stipo Pelivan, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.
Na sjednici nazočnima su se obratili predsjednik Općinskog vijeća Livna, Sead Hadžijahić, livanjski načelnik, Luka Čelan i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH koji je sjednici nazočio i kao izaslanik dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a.
U svom govoru načelnik Livna,Luka Čelan posebice je naglasio veliku žrtvu hrvatskih branitelja koji u svojoj mladosti nisu htjeli i nisu znali kalkulirati, rekavši kako se stoga ne smije izgubiti osjećaj za prošlost, sadašnjost i budućnost.
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara naglasio je kako će biti ispravljena velika nepravda prema hrvatskim braniteljima koju je učinila prethodna vlast u Federaciji BiH.
Pročitani su i brojni brzojavi uglednih osoba iz političkog i javnog života sa isprikom što nisu mogli nazočiti današnjoj svečanosti zbog ranije preuzetih obveza. Svi oni u brzojavima čestitali su 23. obljetnicu obrane Livna. Svečanu sjednicu u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu uveličali su članovi HKUD Dinara i Zbor gimnazije Livno.
Nakon svečane sjednice položeni vijenci i upaljenje svijeće na spomenik palim za slobodu hrvatskog naroda u parku u Livnu. Nakon toga u Memorijalnom centru u Donjim Rujanima svetu misu predvodio je msgr. dr. Mile Bogović, Gospićko-senjski biskup.
Prije svečane sjednice Općinskog vijeća Livna u župnoj crkvi Svih svetih u Livnu misno slavlje, uz koncelebraciju livanjskog gvardijana fra Miroslava Ištuka i vojnog kapelana fra Mate Logara, predvodio je livanjski župnik fra Vinko Sičaja. Od župne crkve u Livnu kroz središnji dio Livna do Narodnog sveučilišta bio je organiziran i svečani mimohod pripadnika HVO-a i Oružanih snaga BiH, stoji u priopćenju. bpz.ba