Ivano Balić odigrao posljednju utakmicu

0
716

Jedan od najboljih rukometaša svijeta u povijesti 36-godišnji Ivano Balić u petak je u dresu Wetzlara, u posljednjem kolu njemačkog prvenstva, okončao uspješnu igračku karijeru koja je trajala 20 godina.

Balić se oprostio u pobjedničkom stilu, njegov Wetzlar je svladao Goeppingen sa 29-24, a hrvatski rukometaš upisao je sedam golova i pet asistencija.

Prije rukometa dugo je trenirao koÅ¡arku, Å¡to mu je vjerojatno pomoglo da postane “čarobnjak na terenu”. Protiv njega bilo je nemoguće složiti obranu, ili vam je zabio nakon prodora, ili pak iz dalekometnog projektila, ili je asistirao “zatvorenih očiju”.

S hrvatskom reprezentacijom bio je svjetski prvak (2003) i olimpijski pobjednik (2004). Dva puta je proglašen najboljim igračem svijeta, 2003. i 2006. godine. Bio je najbolji hrvatski sportaš 2007., te četiri puta najbolji rukometaše Hrvatske.

Uz olimpijsko i svjetsko zlato, Ivano Balić je s hrvatskom reprezentacijom bio i brončani na OI 2012., dva puta srebrni na svjetskim prvenstvima (2005, 2009), te dva puta srebrni (2008, 2010) i jednom brončani na europskim prvenstvima.

Tijekom karijere igrao je za Split, Metković, Zagreb, španjolske klubove Portland San Antonio i Atletico Madrid, a od 2013. je u njemačkom Wetzlaru.

Iako je završio igračku karijeru, Ivano Balić ostaje u rukometu, te će u Hrvatskom rukometnom savezu postati koordinator za muški rukomet.