Izložba ‘Krvavi Uskrs’ u karlovačkoj Policijskoj upravi

0
232

U povodu 30. godišnjice „Krvavog Uskrsa“, akcije oslobađanja Plitvičkih jezera u kojoj je poginuo policajac Josip Jović, u ponedjeljak je u karlovačkoj Policijskoj upravi prigodnom izložbom odana počast svim pripadnicima redarstvenih snaga u stvaranju Republike Hrvatske.

General Josip Lucić, tadašnji zapovjednik akcije uspostavljanja ustavno-pravnog poretka na Plitvicama, gdje su srpske paravojne snage okupirale policijsku postaju, rekao je danas u Karlovcu da je hrvatska policija u to vrijeme bila ta koja je činila sve da se očuva mir.

“Okupili smo se danas ovdje i na sjećanje na poginulog Josipa Jovića, ali i radi vrednovanja uloge policijskih snaga u nastanku suvremene Republike Hrvatske, ali i na osiguravanju reda i mira danas, na osiguranju granica i na doprinos mirnom životu naših građana”, rekao je Lucić.

Kada je Milošević promicao velikosrpsku politiku i destabilizirao Hrvatsku, a Hrvatska nije imala vojsku, zajednička armija odmetnula se od zajedničkih vrijednosti i priklonila samo jednoj nacionalnoj strukturi, strukturi iz Beograda, tada su, policijske snage bile prvi korak u obrani Republike Hrvatske, podsjetio je general Lucić.

Nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te antiterorističke jedinice Lučko, uoči Uskrsa, 31. ožujka nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata naišli su na otvorenu vatra srpskih pobunjenika iz okolne šume.

Na vatru su uzvratili i unatoč dubokom snijegu napredovali te nakon nekoliko sati borbe prisilili pobunjenike na povlačenje. Pritom su uhitili devet pobunjenika, među kojima i Gorana Hadžića, člana Glavnog odbora SDS-a, te Borivoja Savića, tajnika Izvršnog odbora SDS-a Vukovara. Na Plitvicama je opet uspostavljena hrvatska policijska postaja i ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, no ne zadugo jer su Plitvice bile pod okupacijom četiri godine, do Vojno-redarstvene operacije Oluje 1995. godine.

Akcija je dobila ime “Krvavi Uskrs” po pogibiji prvoga hrvatskog policajca Josipa Jovića, a još devet pripadnika specijalne policije je ranjeno.

Autor izložbe brigadir u mirovini Dubravko Halovanić rekao je kako mu je čast što je s karlovačkom Policijskom upravom i povijesnom postrojbom „Karlovački počasni vod ZNG 91“ mogao izložiti vojna sredstva, fotografije i druge dokumente o akciji i time pridonijeti da se prisjetimo povijesnih činjenica vezanih za “Krvavi Uskrs”.

Načelnik karlovačka Policijske uprave Darko Bratić zahvalio je na dolasku predstavnicima regionalne i lokalne vlasti, posebno pripadnicima Specijalne jedinice “Grom”, među kojima su i sudionici akcije na Plitvicama prije 30 godina.

Vojno-policijski kapelan Andrija Markač molio je za sve redarstvenike karlovačke Policijske uprave poginule tijekom Domovinskog rata. (Hina)