Jagoda Savić “PUTKO”

0
371
PUTKO
Ajd ne dremaj uz tuj knjigu ..vika tatko nego se spuscaj do sljivari..vidj ne li se sve sljive iskvarile u bapke..Zazrni i dal nema vanilija..
Uvati ja niz sljivari ..zevam u sljive..kude vidim bapku munem gu usta..Za onija koji ne znajev koje su bapke ..toj su izmetnute ili sljive koje se cistiv .. na drvo ostanu sam’ kasvetne.
Vido ja da su u nas sljivar tek po neka u drvo te gi pokida..nabi u dzepovi od cicano aljince i se zamlati na brdo da naberem divlje jagode..Jedem gi a one mi se u krv pretvarav.
Napraji i vesku s jagode pa gi poneso dom..Taman iskoci na put kad te ga Pejca..Obukal nekve kratke pantalonke  a nokciki mu as ko grisinciki..Proodi pored mene ko pored Tursko groblje..Ne bi mu se ni ja javila nego se onakoj zurejci saplete od kupinu pa se postelja po zemlju a trnje mu odra i onakoj mucne nozicke..Pritrca ja da mu pomognem..ono bi ko da se oce otne al lice iskrivilo sam sto ne zaplace..dobro ga kupina odrala..Poglednu ga ja pobolje..pa jos jemput…Ete ga ..toj je ..preplanulo lice..poglednu i onuj misku, ona ko na petle noga al pa miska je miska…Dom ima i Putka  ..ma toj je moj heroj..zabravi i toj sto me rekja budala..toj je onoj u roman kad se on ljuti..Ucini mi se i onoj lice ubavo sto se onakoj ljusti u parljaci..Zbog mene je siroma izgoreja na sunce..
Dizam ga a sve mu sapcem..
Kuku Pejco moj..kuku moje srce ubavo ..sve mi se utepa..
On se prv zablenu u mene pa poce jos vise da se kiseli..Ja ga popridigo.. pipnu ga s ruku po onuj kosu a ona se nakostresila ko na terajeza bocke al mi ubav onakoj oprljen sas sunce na mil svet..
Reko mu..sve je tuj sam da ni je jos i Putko pa da ga zajasemo i pravac u roman..
Oces da jases Putka..pituje me..
Ocu..sto da necu..toj rabotiv svi koji se volim..ujanev konji pa se sretnu negde na poljance ..pa konj pase a oni crcav od volenje..
Aj cu ga dovedem u nasu livadu u Smlaku za jedno sat vreme a ti dojdi pa ce bude takoj ko sto pricas..
Poglednu u njega a oci mu sijav i  isturija dolnju vilicu..sve mi se cin da mu ljige potekose..
Otrca ja dom..najdo tatinu kosulju te se uvuko u nju ..najdo i njegove cesire..sve mi golemo jos dve ja da se uvucev al takoj pise u romani ..jasacke pantalone ..cizme..kosuljka i semsir..Vrza s vrcu od dzak pantalone s nabutanu kosulju u nji ..podvrnu nogavice al cizme i semsir nemam..Najdo u podrum nekve tatine krimke ..pogoleme za celu nogu al dobre su kad nema druge i natakari tatin kacket..Kad nema semsir..dobar je i kacket..
Pojdo prema Smlaku sve se krijejci iza sljive uz put dok ne nabasa na nekvu cresnju od ovija Pilistari..Taman uzrela a puna ko oko..Poce dovatam odozdol al deca dobro potkusila granjke ..pokusa se ukacim al mi krimke goleme ..te resi da je pobolje da pozurim u Smlaku..tam me ceka covek na moj zivot.
Stigo tam a ovaj moj taman kolko Putkova noga..
Dal bas ovakoj izgledaju onija iz roman?..oni obicno visoki,preplanuli ,imaju ubave oci i bradicu a ovaj ..
Dobro de toj je sto je.
Putko se nabija u ladovinu al dobro ozeglo..ja bosa idem ..krimke me nekolko put sapletose.. oci teo iskaram..al kad nemam cizme toj mi je..
Pejca se usmivka .. tace  me za ruku..sve se onakoj izgoren jos ucrveni te pojdomo da ujanemo Putka i da odjasemo u srecan zivot..Uvati on konopce al Putko se ne dava..oce u ladovinu..Nekako se ja odvaj ukaci ..te ga i Pejca iza mene..Uvati ja onoj konopce pa polak reko ..Aj Putko..i pojdomo.Sunce przi sto moze ,vec pladne..Polak idemo prema sumu ..da najdemo proplanak ..Putko da pase a ja da se Pejci naslonim na misku  i da mi on kaze kako mi je kosa ko svila..Ide siroma Putko po onuj vrucinu a ja se malko navali na Pejcu i sam` bi s’g trebalo Putko da ubrza kas te da mi se kosa vijori..Jos dom sam rasplela rubovi..Munu ja u slabine Putka s krimke..on ubrza..kad ja oseti Pejca mi ruku munuja u kosulju , oce otkopca dugme..Ja se sve sledi  nekako  se s glavu obrnu i s pesnicu sto mogajci raspali Pejcu po nos..On pade na zemlju..Putko se uplasi, pa kad litnu prema sumu sa svema mene..krimke mi ispadose..jedna odma posle Pejcino padanje a druga kude Mikin zabran..Polego ja uz konja..takoj sam citala da me neka granjka ne utepa i po prv put oseti da mi se kosa vijori bas onakoj ko u romani..Leti Putko ko da ga djavoli gonu..Uletemo na put prema Bregovinu .. Putko  se zagmaca u nekakvu glinu ,zanese se ..ja  na tam na vam pa odlete na vr gbinu..Pokusa se dignem ..jok..boli me ruka pa kida..Putko se uspravi..izvuce se iz onuj glinu pa s onakoj umazane noge stade na nekolko metra od mene a sve mi se cini da mu iz oci idu suze..Dobro se namuci dok se dovuko do njega..Uskaci se nekako odvaj s jednu ruku..te ga pa zajanu..Sam se obrnu na kud selo..Dom kad dojdomo sam pado u avliju..Majka prikuka a tatko mi opipa ruku .. na drvnik isece cepanke ,  slozi mi gi uz ruku i zavrza s konopce..Takoj sam isla ..s tej cepanke cel mesec dok mi ruka ne zazdravela..Tatko Putka vrnul na Pejcini a Pejcu posle s oci nesam mogla gledam..Ne doduse ni on mene..t`g definitivno svati da Pejca ne moj junak iz roman..Kacket i krimke..tatko je odvaj nasja..a toj sto bez tepanje projdo da zafalim na slomenu ruku..
Ce najdemo toga sto se krije od moju dusu i nesrecno srce..s’m polak..
Jagoda