Jahačice iz Srebrenice su kćerke ‘čudaka’ iz barake

0
455

Djevojke iz Srebrenice koje u divnom zimskom danu jašu konje, postala je viralna diljem Bosne i Hercegovine. No, vijest i nije tako nova, piše bljesak.info. Naime, obitelj Hasanović i ranije je, zbog neobičnog načina života, punila bh medije. Naime, djevojke sa slike kćerke su Emina Bektića, koji je povratnik u selo Jasenova.Živio je i radio u rudnicima u Njemačkoj, mogao je tamo i ostati, živjeti u velegradu, no odlučio je s obitelji vratiti se u srebreničko selo. No, kaže da ne žali zbog odluke. Emin Bektić ima desetero djece iz nekoliko brakova. Oni odrasli su završili škole i raselili se, a u ovom srebreničkom živi sa sadašnjom suprugom Sabinom i kćerkama Dženetom, Ćamkom, Kadirom i Fatimom. Cijela obitelj godinama živi u trošnoj baraci napravljenoj od dasaka raznih debljina i dimenzija. Imaju i obnovljenu kuću, ali Emin kaže da mu je ona što ju je sam uredio draža, te da većinom žive u njoj. Mediji su ranije pisali, kako djevojke nije slao u školu, ali sada sve redovito i uspješno pohađaju nastavu. Novinarima je ranije ispričao kako Europa ne nudi lagan život, te ni ona nije više što je nekad bila, jer su je naselili ljudi iz različitih zemalja. Uspoređujući Europu i BiH, kaže da je podjednako lijepo i u Srebrenici, te da su prije bila samo tri auta, a danas ima više auta nego ljudi.Novinarima je tada rekao da dobiju i donacije, ali…

”Ima donacija, daju ljudi, hvala im. Samo, mogu reći da je donacija više upropastila. Ima ovih džabahljebaroša, da ovako kažem. Lakše bi uhvatio guju da izvuče iz trnja, nego lopatu. A ja sam zaradio mirovinu na lopati. I danas dan radim. Da slikaš mi ruke, da i danas vidiš žuljeve. Ja više volim…, ali neću to reći, nego neradnika. Jer onaj se usudio da nešto uradi, da ti ja ne bih objašnjav’o, a baš neradnik… Jesi čuo da je igdje poginuo neradnik? Nego, tužne vijesti, jave – poginuo radnik.”

Inače, Emin najviše od svega voli konje, a poznat je i po tome što je podigao spomenik konju kojeg je najviše volio.

”Pa jesam, zato što je konj bio poslušan, samo što nije govorio. On je znao svaku komandu.”
Na svom velikom imanju ima ergelu konja, jer je po povratku iz Njemačke počeo kupovati konje. Dobar dio svoje mirovine troši na hranu za konje, jer kako kaže, velika su financijska izdvajanja ako želiđ imati i održavati konje kako treba.

Djeca u Srebrenici se ponekad uplaše Emina zbog duge, bijele brade, pisao je Radio Slobodna Europa.

”Možeš čovjeka cijeniti po bradi da je ipak ili učevan, ili umjetnik, ili pošten i tako. Pa ja sam pošten”, kazao je Bektić.

Ćamka Bektić je najstarija od četiri sestre, ljubav prema konjima gaji od kada zna za sebe, a iskazuje je i kroz poeziju koju piše.

”Ja Ćamka, atom koji iskače iz svoje putanje i pravi gužvu na putu ostalim atomima. Inspirirana vjetrom koji zviždi kroz grivu i kopitom koja drobi svaki kamen u galopu. Energiju crpim sa leđa ljupkog bića, noseći me kroz vjetar, vrijeme… Furam kroz 21. stoljeće, gazeći njegove staze kako ja hoću. Furam pozitivno, furam smireno. Ja Ćamka, furam sve s velikom dozom ljubavi”, kaže Ćamka za Bportal, te dodaje ‘dozvoli mi da ti pokažem kako da nacrtaš konja, tu poeziju u pokretu’.

Sestre nisu očekivale da će biti ovoliko reakcija na fotografije, ali im je drago što je iz Srebrenice u svijet poslana pozitivna slika.

”Nisam zaista očekivala da će to ovako biti. Svi se javljaju, pišu. Novinari, ljudi. Ali drago mi je zaista. Srebrenica je moj dom, i najljepše mjesto na svijetu”, rekla je Ćamka.

No, sve u svemu, djevojke su doista poslale drugačiju sliku iz Srebrenice.

bljesak.info