Josipovićevi spavači u HSS-u u pokušaju destabilizacije Domoljubne koalicije

0
604

Nakon što je propao pokušaj stvaranja kaosa unutar HDZ-a bombaškim metodama Drage Prgometa, ljevičari su pronašli novu potencijalnu pukotinu.

Kako na ljevici tek slijedi opći rat, pogotovo ako HDZ-uspije u drugom krugu mini lokalnih izbora preuzeti većinu općina i gradova, SDP-ov i Josipovićev PR intenzivirao je napore da Domoljubnu koaliciju pokuša dovesti do raspada. Večernjakov članak od 11. ožujka „HSS: Hoćemo 15% udjela u vlasti; HDZ: Nema šanse“, to nedvojbeno potvrđuje.

Između drugog kruga predsjedničkih izbora od visokog izvora iz HSS-a doznao sam kako HSS-ove organizacije na sjeverozapadu Hrvatske sve čine kako Kolinda Grabar Kitarović ne bi pobijedila. Neki od njih nisu samo ništa ne radili kako bi sadašnjoj pomogli u pobjedi, već su se otvoreno stavili na stranu Ive Josipovića. Rezultati drugog kruga izbora pokazali su kako je izrazito tijesno bilo u zagrebačkoj i koprivničko – križevačkoj županiji gdje HSS ima svoja dva župana, Darka Korena i Stjepana Kožića. Štoviše, u koprivničko križevačkoj županiji, odakle dolaze dvoje najmoćnijih HSS-ovaca, Koren i Branko Hrg, križevački gradonačelnik i predsjednik HSS-a, Kolinda je izgubila od Josipovića.

Već se tada pričalo o nedovoljnoj angažiranosti HSS-a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj čija je inertnost mogla novu predsjednicu koštati pobjede. Sam Karamarko tada je poručio budućim partnerima u Vladi kako na parlamentarnim izborima nema drugog kruga i kako moraju ozbiljno shvatiti svoju ulogu strateškog partnera.

Branko Hrg svojim vodstvom uspio je HSS dignuti iz mrtvih i učiniti ga opet respektabilnom strankom. U suradnji sa svoja dva lojalna župana, strateški je odredio kako je HSS-u mjesto uz HDZ, koji mu je sestrinska stranka, i bezbroj puta poručio kako je koalicija s HDZ-om jedini prirodni put za njegovu stranku. No nisu se svi iz HSS-a s njime složili. Upravo suprotno, počeli su na svaki način minirati suradnju s HDZ-om.

Osoba koja prednjači u tome, prema informacijama koje saznajem od istog izvora u HSS-u, je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak. Dugogodišnji gradonačelnik u Samoboru, u koaliciji je s SDP-om i vrlo blizak s bivšim predsjednikom Josipovićem. Nije tajna kako Krešo Beljak nije u idiličnim odnosima sa stranačkim vrhom te provodi svoju vlastitu politiku. U par navrata otvoreno se sukobljavao sa stranačkim vrhom, koji mu nije mogao ništa jer je u Samoboru postigao odlične rezultate i GO HSS-a učinio najboljom podružnicom u Hrvatskoj. Međutim, ljudi koji ga poznaju kažu kako on zapravo nema puno veze s HSS-om, već mu je stranačka baza samo dobar poligon za vlastiti probitak. Ideološki je on puno ljevije od onog što HSS predstavlja.

Oko Kreše Beljaka, koji je ujedno i potpredsjednik nacionalnog HSS-a, okupili su se i brojni nezadovoljnici kojima se ne sviđa Hrgovo inzistiranje na koaliciji s HDZ-om kao primjerice Ivanu Remenaru, detroniziranom načelniku Rugvice. HDZ je tamo nakon 17 godina odnio pobjedu i tako Remenara kaznio zbog interesne koalicije s SDP-om. Ne treba zaboraviti niti međimurskog dožupana i predsjednika ŽO HSS-a Zorana Vidovića koji je opet u interesnoj koaliciji s HNS-om. Svi oni, očito zbog Hrgove usmjerenosti ka domoljubnoj opciji, pokušavaju sada na najrazličitije načine koaliciju razoriti iznutra jer većina njih smatra kako je HSS-u mjesto u nekom „Trećem putu“, a nije tajna da bi ih Josipović rado vidio u svom projektu.

Konsolidacija stranke je jedno, ali subverzivno djelovanje unutar vlastite stranke iziskuje puno više od pragmatičnog zatvaranja očiju. Kako će Hrg, Koren i ostali visokopozicionirani HSS-ovci riješiti ovaj problem, ostaje za vidjeti, ali jedno je sigurno. HDZ po svemu sudeći neće mirno gledati kako se zbog interesa pojedinaca i njihovog subverzivnog djelovanja urušava koalicija napravljena upravo kako bi sutra štitila interese hrvatskog naroda. Jer kokošarenja i kukurikanja oko podjela postizbornog ratnog plijena već smo se nagledali.

 

Tomislav Stipić