KARDIINAL PULJIĆ: Moramo stvoriti ozračje u kojem će nam i drugi rado pomoći

0
315

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, susreo se danas u Sarajevu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Uz zadovoljstvo iskazano u povodu posjete Plenkovića i izaslanstva Vlade RH sjedištu Vrhbosanske nadbiskupije, kardinal Puljić je nakon susreta istaknuo očekivanje da će dobro poznavanje prilika u BiH, znanje i iskustvo iz Europskog parlamenta novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade pretočiti u djelovanje i potporu Bosni i Hercegovini.

Kazao je da je razgovor potvrdio opredjeljenje i odlučnost novog hrvatskog premijera koji predvodi Vladu Hrvatske da pomogne Bosni i Hercegovini na europskom putu.

– Danas smo ponovo potvrdili nove informacije i podršku Bosni i Hercegovini da ‘pođe’ u Europu, te kako bi se stvorili zakoni gdje bi svi bili jednakopravni na prostorima BiH – kazao je kardinal Puljić.

Dodao je da je potrebno stvoriti strukturu države BiH u kojoj će se svaki građanin osjećati jednakopravan pred zakonom, naglasivši „da moramo sami sebi pomoći, da bi nam drugi mogli više pomoći“.

– Zato očekujem od nas samih u BiH, hrvatske Vlade, a i drugih partnera u vlasti da svorimo takvo ozračje u kojem će nam i drugi radije pomoći – poručio je kardinal.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ovom prilikom nije dao izjavu za medije, a nakon susreta u sjedištu Vrhbosanske nadbiskupije, Plenković i izaslanstvo Vlade RH susrelo se s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak Franjom Topićem.

Plenković, kome je Bosna i Hercegovina prva vanjskopolititička destinacija nakon stupanja na funkciju hrvatskog premijera, jutros je nakon svečanog dočeka uz najviše državničke počasti u glavnom gradu BiH, imao niz susreta s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Susretu s kardinalom Vinkom Puljićem prethodio je susret i s poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Iz Sarajeva Plenković je optutovao u Kiseljak, a večeras stiže u Mostar, gdje će boraviti i sutra.

Plenković je u BiH stigao s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem te predsjednikom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom bpz.ba