Koji će biti plodovi posjeta pape Franje Sarajevu: blagoslov ili prokletstvo?

0
635
04.06.2015., Sarajevo - U olimpijskoj dvorani Zetra otvoren je veliki press centar u kojem ce novinari na velikom videozidu moci pratiti svetu misu koju ce 6. lipnja na stadionu Kosevo predvoditi papa Franjo. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Liberalni mediji, inače skloni papi Franji, kao da ignoriraju njegov posjet Sarajevu, pa se pitamo zašto je tome tako?

Papa Franjo dolazi 6. lipnja 2015. u Sarajevo. To je sutra. E sad, mene malo zbunjuje opća atmosfera oko tog dolaska. Nekako imam osjećaj da mediji ignoriraju ovaj događaj, što mi je čudno. Mislim, 6. 6. će vjerojatno svi izvijestiti da je Papa bio u Sarajevu. Moguće da neka televizijska kuća bude imala i direktan prijenos, ali zbunjuje me što nema “pumpanja” najave tog događaja čak do nedavno papi Franji sklonih medija.

Malo jača rock grupa ima bolje praćenje nego što to ima papa Franjo vezano za Sarajevo. Dosta mi je to čudno jer su ga inače mediji puni kada im je to potrebno.

Baš me zbunjuje to ignoriranje onih kojima je papa Franjo glavna vijest. Imam osjećaj da dolazi u neku daleku zemlju, a ne na samo par kilometara od Zagreba.

Kad sam već kod ignoriranja, taj osjećaj sam osjetio neki dan na promociji knjige biskupa Komarice. Neka mi oproste svi ako griješim, ali na promociji knjige biskupa Komarice u dvorani Vijenac nisam vidio niti jednog biskupa iz Hrvatske. Moguće da je neki i bio, ali ja nisam vidio niti jednog. Pogotovo mi je čudno što dođe jedan katolički biskup iz BiH koji je mučenički podnio strahote rata i hrabro ostao uz svoj narod, a da ga niti jedan biskup iz Hrvatske nije javno dočekao i predstavio njegovo vrijedno djelo u Hrvatskoj. Baš sam zbunjen time i ne znam što bih rekao na to niti koja se poruka krije iza toga…

No, da se vratim na papu Franju i njegovoj posjeti Sarajevu.

Meni ta posjeta daje prostora za razmišljanje. Od “arapskog proljeća” sam uvjeren da su karte posložene tako da svakoga trenutka može započeti svjetski rat. Vidimo da se na sve strane zvecka oružjem i u cijelome svijetu se nešto “kuha”. U do jučer mirnoj Makedoniji su izbili nemiri. Ukrajina i Rusija su u ratu. Svakodnevno čitamo o progonu kršćana u islamskim zemljama… tako da bi bilo od nas naivno očekivati da smo mi pod nekim staklenim zvonom i da nas se ne tiču trendovi koje vidimo. Nismo mi izdvojena cjelina pa da nas se ne tiče što se događa oko nas.

U takvom mom raspoloženju i onome što vidim, moram priznati da me malo brine što papa Franjo dolazi u Sarajevo. Zašto? Pa, zato što je meni teško ne pomisliti na ono Sarajevo koje je bilo povod za Prvi svjetski rat.

Papa Franjo ima jedan nekonvencionalan stil i vjerujem da je prava “noćna mora” za svoje osiguranje, tako da bih bio puno mirniji da dolazi u Zagreb. Ne zato što imam nešto protiv Sarajeva, nego zato što dolazi u mjesto u kojem valjda ima više Kineza nego Hrvata. I nikako da shvatim koja je poruka tog dolaska.

Netko će reći da dolazi da dadne podršku katolicima u BiH. Moguće. No, što ako je nešto drugo u pitanju?

Sad mi opet kroz misli prolazi biskup Komarica i njegova knjiga “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski” u izdanju Večernjeg lista koja se može naći na kioscima. Ta knjiga između ostaloga govori i o nevjerojatnom progonu Hrvata iz mjesta Majdan u BiH od strane Britanskih trupa, a koje je zabilježila nizozemska katolička televizija KRO, 1996. godine. Dakle, u vrijeme kada je postignut Daytonski sporazum i zavladao mir, britanski tenkovi progone Hrvate, što je kamerom zabilježila nizozemska katolička televizija. To je ujedno dokaz provođenja sustavnog plana progona Hrvata iz BIH, a očigledno vidljivo na mikro lokaciji Majdan.

Papa Franjo dolazi u Sarajevo pod sloganom “Mir vama” i prilikom jednog obraćanja na televiziji vezanog uz svoj dolazak u Sarajevo, Papa je digao pogled i naglasio da dolazi svima.

– Naglašavam, svima. – ponovio je Papa koliko me sjećanje služi.

Ništa loše što on dolazi kao apostol mira. No, kako ja, u Ime Isusovo, odbacujem Duha Asiza i zajedničku molitvu s onima koji ustima ne ispovijedaju da je Isus Gospodin i srcem ne vjeruju da Ga je Bog uskrisio od mrtvih (Rimljanima 10,9), sve se pribojavam neće li Papa zamoliti sve vjerske zajednice u BiH na zajedničku molitvu. Naravno, sve u interesu “mira”.

Prošle godine smo mogli vidjeti plod zajedničke molitve kada su se skupa za mir u Izraelu pomolili papa Franjo, te izraelski i palestinski predsjednik. Nedugo nakon te zajedničke “molitve za mir” izbio je rat u Izraelu. Kada sam čuo da papa Franjo planira nastaviti moliti za mir u Izraelu rekao sam sam sebi:

– Joj, neka mu netko kaže da prestane moliti na takav način jer bi mogao izazvati Treći svjetski rat.

Zašto ovo govorim? Moj Bog je Ljubomoran Bog. To mu je jedno od imena (Knjiga Izlaska 34,14) i On svoje slave ne da nikome (Izaija 42,8; 48,11). Bog ili ima Sina ili Ga nema. Isus Krist je ili umro na križu ili nije. Isto tako, ili je uskrsnuo od mrtvih ili nije. Zašto se pretvarati i glumiti da vjerujemo u istoga Boga kada ne vjerujemo? Nemam ništa protiv ijednog čovjeka, no čista fizika kaže da ako jedan ima sina, a drugi ga nema, onda to ne mogu biti iste osobe.

Zato se malo pribojavam ako papa Franjo povede zajedničku “molitvu za mir” da kao plod te “molitve” ne bi bio neki rat u BiH.

Naravno, “tko sam ja da tako govorim”, mogli bi me neki prozvati. Ja sam nitko i ništa, ali pripadam Isusu Kristu, Nazarećaninu, Sinu Marijinu i otkupljen sam u Njegovoj Krvi koju je On prolio za mene. Kao takav javno govorim da molitve drugim bogovima nisu mile mome Bogu i da se On jako ljuti na njih.

Jedini koji može dati mir je Isus Krist, Kralj Mira. Svijet ne može dati mir jer Ga ne pozna.

Moja nada je da papa Franjo dolazi u Sarajevo navijestiti Radosnu Vijest svima u BiH, te hrabro posvjedočiti kao Petar u Djelima Apostolskim 4,12 da nema ni u kome drugom spasenja osim u Imenu Isusa Krista.

Dakle, ako papa Franjo u Sarajevu jasno kaže da nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti osim u imenu Isusa Krista, onda će moj Bog to blagosloviti.

No, ako kojim slučajem dolazi reći kako su sve religije iste i da su svi u pravu, te da nije bitno kome se molimo nego samo da se molimo i povede zajedničku molitvu s onima koji ne upoznaše Isusa Krista, onda postoji velika mogućnost da se na tome prostoru obistine riječi proroka Jeremije 8,10-12:

“”Zato ću žene njihove dati strancima, a vaša polja osvajačima. Jer od najmanjeg do najvećega svi gramze za plijenom, od proroka do svećenika svi su varalice.

I olako liječe ranu naroda mojega vičući: ‘Mir! Mir!’ Ali mira nema. Neka se postide što gnusobu počiniše, no oni više ne znaju što je stid, ne umiju se više crvenjeti. Zato će popadati s onima što padaju, srušit će se kad stanem kažnjavati” – govori Jahve.”Elvis Duspara