Kolinda Grabar Kitarović: Tražila sam od Trumpa dodatni angažman SAD-a

0
548

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović lijepo je ‘ulovljena’ rame uz rame s Donaldom Trumpom, na zajedničkoj slici čelnika 28 zemalja članica NATO-a, koji su se okupili na summitu u četvrtak popodne, a kojima se pridružio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

– Zapravo sam se iznenadila koliko je razgovarao sa svima, uključujući i razgovor sa mnom. Uglavnom je bio vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i našalio. Razgovarali smo o puno tema, uključujući i o stanju na jugoistoku Europe. Tražila sam od njega da se SAD ponovo angažiraju, upozorila sam na sve ugroze koje postoje u našem susjedstvu – otkrila je hrvatska predsjednica novinarima te dodala kako je američkog predsjednika pozvala da posjeti Hrvatsku.

>>Grabar-Kitarović: NATO treba ubrzati širenje na jugoistočnu Europu

Inače, Trump je tijekom summita podsjetio da SAD više troše na obranu nego sve druge članice NATO-a zajedno.

– U posljednjih 8 godina SAD su više trošile na obranu nego sve druge članice NATO-a zajedno. Da su svi trošili 2 posto, imali bismo dodatnih 119 milijardi dolara za zajedničku obranu – rekao je Trump.

Hrvatska je među 23 od 28 članica koje nisu dosegle 2 posto  (ove godine RH izdvaja za obranu 1,23 posto BDP-a), ali predsjednica Grabar-Kitarović nije doživjela Trumpov govor negativno.

– Ono što je rekao je: stojimo 100 posto uz vas, uz Europu, uz EU, i po meni to podrazumjeva da članak 5. ostaje relevantan. Možda je ispustio u toj svojoj retorici izrijekom spomenuti članak 5., ali on je otvorio danas spomenik članku 5. jer, sjetimo se, na taj se članak NATO pozvao prvi i jedini put nakon 11. rujna 2001., nakog čega je uslijedila operacija u Afganistanu, utemeljena upravo na članku 5. – komentirala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

R.H.