KRIK JASTREBA

0
605

‘Krećem za Zagreb! Pokažimo jedinstvo kao ’91! Ovo nije pet do dvanaest, nego dvanaest i pet!

Autor: Snježana Vučković

Ovo su trenutci koji su nama braniteljima Hrvatske poznati! Već smo to osjetili i osjećamo to opet! Osjećamo da nam netko sustavno izmiče tlo pod nogama i krade ono što smo krvlju stekli. Poručujem svima – ne damo Hrvatsku!!!

Najpoznatiji zapovjednik 204. vukovarske brigade, legendarni Mile Dedaković Jastreb, iznimno je emotivno primio aktualna zbivanja koja se tiču ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja na Trgu svetog Marka, preko portala Dnevno odlučio je poslati apel svojim suborcima, ali i svim građanima diljem Hrvatske:

– Branitelji, suborci moji, moji sugrađani… Nalazimo se na velikom ispitu jedinstva i sloge. Pozivam na odlučnost jednaku kao i ’91., ali i na naše poznato dostojanstvo. Hrvatske žrtve više ne bih mogao podnijeti, ali isto tako ne mogu podnijeti gorku sudbinu koju smo dočekali. Osjećam da bolest koja me satire godinama nije ništa prema onome kako se danas osjećam. A osjećam da mi je mjesto uz vas, hrvatski moji branitelji! Zato dolazim u Zagreb, iako sam u predinfarktnom stanju! Upozoravam i molim Vladu još jednom – dogovorimo se! Ovo su trenutci koji su nama braniteljima Hrvatske poznati! Već smo to osjetili i osjećamo to opet! Osjećamo da nam netko sustavno izmiče tlo pod nogama i krade ono što smo krvlju stekli. Poručujem svima – ne damo Hrvatsku!!! I to poručujem svima redom! I neka se nitko ne osjeća sigurnim jer moja je stranka, a vjerujem i stranka svih hrvatskih branitelja – naša domovina – emotivno je kazao Jastreb, legenda Vukovara koji u ovim trenucima kreće za Zagreb.

Podsjetimo, Jastreb zbog bolesti nije bio u mogućnosti posjetiti šator u Savskoj, ali je u njegovo ime u Savsku 66 došla njegova kćer Jelena koja je pročitala pismo svog oca:

“‘Dragi moji suborci, dragi moji prijatelji,

vi ste prvi skočili kada je trebalo, prvi ste krenuli u obranu i stvaranje naše lijepe domovine Hrvatske, slobodne Hrvatske o kojoj se stoljećima sanjalo. Zahvaljujući našoj ustrajnosti, našoj odlučnosti da obranimo svoje, dobili smo slobodnu i suverenu Hrvatsku. Nažalost moje zdravlje mi ne dopušta da osobno dođem i da vam dam moralnu podršku, da budem s vama dok vam je teško. Stoga vam šaljem svoju kćer Jelenu da u moje ime bude uz vas, da bude moj glas, moje uši i moje oči.
Pogađa me gledati i pomno pratiti sve što se događa. Vi ste bili i ostat ćete moji dečki, moj ponos i dio mene. Kao što sam već nekoliko puta istaknuo, vi ste moja jedina stranka i pri tome ostajem. Moramo se držati zajedno kao nekada, ne dopustimo da nas razjedine i svrstavaju u razne političke grupacije, a najvažnije od svega da ne dopustimo da nam duh zajedništva bude slomljen. Kada je bilo najteže, držali smo se zajedno, čuvali si leđa i nismo dali jedni na druge. Tako mora i ostati. Dužnost nam je da si međusobno pomažemo, budemo jedni uz druge i da se ne propitkuje naša međusobna potpora. Mi smo jedna velika zajednica koju ja smatram jednim tijelom”, poručio je Jastreb koji je sada izvukao posljednji atom snage i zaputio se u Zagreb. bpz.ba