LJUBIĆ: Predaja aplikacije dinamizirat će sve reforme u BiH, pa i reformu Ustava

0
504

Hrvatska nema primarniji vanjskopolitički strateški interes od BiH. S BiH dijeli tisuću kilometara granice, a Hrvati su konstitutivan narod u BiH. Zbog toga je interes Hrvatske da BiH što prije postane članica EU, istakao je u intervju u Dnevniku TV1 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH i zastupnik u Saboru Hrvatske.

Primarni cilj i Hrvata u BiH je da država što prije postane članica EU, kako bi se Hrvati iz dvije domovine našli u asocijaciji koja djeli iste standarde.

“Predaja aplikacije je povjesni korak i dinamizirat će procese u BiH, po pitanju reformi u svim oblastima, pa i reformu Ustava. Činjenica da je zemlja članica EU ne rješava suštinska pitanja unutarnjih odnosa, ali je najbolji okvir gdje se ta pitanja mogu rješavati. BiH će u procesu pristupanja Uniji, riješiti odnose koji opterećuju političku scenu“, kazao je Ljubić.

Ukoliko se usvoje standardi, čak da BiH i ne postane članica EU, skoro je isto, naveo je Ljubić. Na putu ka Uniji Hrvatska će sigurno pomoći, dodao je, jer je važno da na tisuću km granice ne završava EU.

“Ne treba se zavaravati da će to biti lagan put. Trebat će nekoliko stotina tisuća dokumenata i nerealno je očekivati da se to dogodi u kratkom razdoblju“, tvrdi, Ljubić.

Siguran je da je vladajuća kolaicija u zadnjih pola godine pokazala napredak, te da će prilike u BiH natjerati aktere u vlasti da ubrzano rješavaju probleme.

Nesporazumi s mehanizmom koordinacije još jedan su primjer da se BiH ponaša kao da uvjeti koje treba ispuniti su potrebni EU, a ne BiH.

“Mi se pripremamo za igru u „europskoj ligi“ i ne možemo tražiti da „sudac svaki put na utakmici sudi BiH dva penala“, već se moramo pripremiti za utakmicu“, objasnio je Ljubić bpz.ba