MILANOVIĆ: Za mene je važnije što se događa u BiH nego što se događa u Ukrajini

0
249

HRVATSKI PREDSJEDNIK NA SUMMITU NATO-A

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji sudjeluje na dvodnevnom summitu NATO-a u Vilniusu, rekao je u srijedu da Ukrajina nije pozvana u NATO jer bi to značilo rat s Rusijom.

NATO je u srijedu objavio da će Ukrajina postati članica saveza, ali nije odredio vremenski rok. Ukrajina nije dobila pozivnicu kao što se nadao predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Igra se jako opasna igra, da je Ukrajina pozvana u NATO, to bi značilo rat s Rusijom. To se očito želi izbjeći i tako će za sada ostati”, rekao je Milanović novinarima nakon posjeta hrvatskim vojnicima u bazi u Rukli, po završetku dvodnevnog summita NATO-a u Vilniusu.

Rekao je da je jasno da je Zelenskij nezadovoljan porukama NATO-a jer je očekivao više, ali “ne zbog toga što je netko nešto više obećavao, jer nije”.

Sa Zelenskijem nije razgovarao, kazao je hrvatski predsjednik.

“Ne, o čemu?”, upitao je Milanović, dodajući da ima ljudsko sažaljenje za ono kroz što prolaze u Ukrajini.

S drugima je “imao niz prilika za razgovore” i to ne ‘small talk‘ nego o važnim pitanjima, primjerice o Kosovu ili BiH, kao i o tome zbog čega i Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora tako dugo čekaju pred vratima EU.

“Za mene je važnije šta se događa u BiH nego šta se događa u Ukrajini”, naglasio je, dodajući da su mu “užasno neuvjerljivi” razlozi predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen./Hina/HMS/