Ministar Grubeša u Beogradu na Međunarodnoj konferenciji visoke razine o borbi protiv korupcije

0
271

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša od 3. do 5. studenoga 2019. godine u Beogradu sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji visoke razine o borbi protiv korupcije „Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Europe“, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Delegacije Europske unije u Republici Srbiji.

Na ovoj Međunarodnoj konferenciji visoke razine o borbi protiv korupcije okupili su se ministri pravde, državni tužitelji i rukovoditelji državnih tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije iz zemalja Jugoistočne Europe, kandidata za Europsku uniju i zemalja članica.

Ministar Grubeša je u svom govoru istaknuo kako je ova konferencija  prilika da se razmijene određena iskustva, čuju dobre prakse te daje mogućnost zbližavanja i ujedinjenja u zajedničkim naporima u borbi protiv svih vrsta kriminala, a posebno protiv svih oblika korupcije koja se ostvaruje na razne načine.

„Duboko smo svjesni kako je borba protiv korupcije jedan od ključnih izazova vladavine prava i da je jedan od temeljnih uvjeta za pridruživanje Europskoj uniji”, istaknuo je ministar Grubeša i dodao: “BiH je država u fazi demokratske tranzicije i uvođenja etabliranih europskih standarda u svim sferama društvenog života, kao uostalom i zemlje u našem okruženju, što samo po sebi podrazumijeva korjenite društvene i pravne reformske procese, i ako se tome doda složen ustavno pravni poredak s asimetričnim uređenjem, te svim drugim preprekama koje te okolnosti po domino efektu stvaraju, onda su ti reformski procesi dodatno otežani i usporeni pa i u području borbe protiv korupcije.”

Na kraju govora ministar je istaknuo: “Uz sve navedene poteškoće ipak se ulažu napori u poduzimanju sustavnih aktivnosti na suzbijanju korupcije“, te je pozvao sve sudionike da se slože s njim u mišljenju da je “pod pretpostavkom dobrih zakona u svakoj državi posebno, za uspješnu borbu protiv ovih oblika kriminala neophodna i efikasna pravosudna suradnja među državama.“

(mpr.gov.ba)