Ministarstvo poljoprivrede za neke je tvrtke stvaralo umjetne uvjete

0
489

Tko je sudjelovao u kreiranju natječaja koji je fiktivnim tvrtkama, umjesto malim poljoprivrednicima, iz proračuna Europske unije trebalo biti dodjeljeno pola milijarde kuna za ruralni razvoj, tema je kojom se bavila HRT-ova emisija Otvoreno.

Eurozastupnica Marijana Petir upozorila je kako je uzročnik u resornom ministarstvu i bivšem ministru, Tihomiru Jakovini, koji su pokušali pogodovati određenim tvrtkama.

-Kad je Ministarstvo poljoprivrede izradilo pravilnik i natječaj, nekoliko udruga je upozorilo na umjetne uvjete pogodovanja za određene tvrtke. Tada smo uputili apel Ministarstvu da u promijeni pravilnik, da poništi raspisani natječaj, no bivši ministar se na to oglušio. Na to su reagirale mnoge udruge, te zatražili od Europske komisije da potvrdi opravdanost njihovih navoda. Cijela javna rasprava utjecala je pozitivno jer se ministar uplašio pa nije potpisao rješenja, jer da je, bili bi u problemu. Nalaz EK je potvrdio ono što su udruge govorile, da su se za neke tvrtke stvarali umjetni uvjeti, pogodovalo im se. Riječ je o čistoj zlouporabi vlasti i položaja – ocijenila je eurozastupnica Marijana Petir.

Upozorila je da će državna tijela morati utvrditi o čemu se ovdje radi.

-Ako je riječ o kaznenom djelu, to će morati dokazati državni organi. To jedna osoba nije mogla provesti sama, nego čelni ljudi Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje čiji su zaposlenici mi rekli da su pozitivno mišljenje dali na nalog svojih šefova. Ako je tako, riječ je o zločinačkom pothvatu – ocijenila je Petir.

>>Miro Bulj: Pravilnici izrađeni u Jakovininu mandatu rađeni po mjeri odabranih poduzetnika

Bivši ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina, tvrdi da su to politički spinovi.

-Nisu to rješenja, nije da (Petir) ne zna, nego je zla u tumačenju. Ako je to zločinački pothvat, onda je cijelo tijelo koje provodi i nadzori taj proces uključeno u zločinački pothvat, a u kojem je bilo i nekoliko predstavnika iz Europske komisije koja je potvrdila program ruralnog razvoja Hrvatske. Sve su to politički spinovi. Ne kažem da je sve odrađeno bez propusta, ali postupak je odrađen kvalitetno – naglasio je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, dodavši da „još nije vidio spomenuti dokument EK.“

Ružica Vukovac iz Mosta upozorila je da je Program ruralnog razvoja za poljoprivrednike je bio zadnja slamka spasa.

-Nakon što nas je Ministarstvo sustavno ignoriralo, rezultati su vidljivi. U narednih 4 godine nećemo imati ni jednu kravu, moja obitelj ima 300 krava. Nikad nije bila niža cijena mlijeka, a taj novac nam je mogao pomoći, a očito neće. Udruge i proizvođači ne poznaju društva koja su se prijavljivala na natječaj, a koja su nicala poput gljiva nakon kiše. No, to će odgonetnuti institucije jer je podnesena prijava državnim institucijama – upozorila je Ružica Vukovac iz Mosta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro istaknuo je pak da je olakotna okolnost u cijelom slučaju ta da u mjeri 4.1.1. još nije isplaćen novac.

-Određeni korisnici su u dodatnim provjerama, nastojimo riješiti sve što prije, no bila bi katastrofa da moramo vraćati europski novac – naglasio je Njavro.

.Saša Bukovac iz HGK osvrnuo se na problem fiktivnih poduzeća koja su se prijavljivala na natječaj.

-Ne bih na njih skretao pozornost jer je to stvar poduzetničkog duga, a problem je u državi je li dobro odredila kako se nešto vrednuje i boduje. Ta poduzeća nisu niti skrivala vlasnike. Ako u pravilniku ne propišete da se netko mora baviti poljoprivredom i podnositi financijska izvješća, onda ste im otvorili prostor za takvo djelovanje . upozorio je Bukovac.

Tko je u ovoj situaciji želio sakriti 500 milijuna kuna iz fondova EU-a?

Podsjetimo, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić upozorio je ranije da bi netko iz bivše vlade trebao kazneno odgovarati za nepravilnosti i namještanje rezultata natječaja.

>>Tolušić: Oni koji su fiktivnim poduzećima podjelili 500 milijuna kuna moraju odgovarati

-Podijeliti, kao što se sumnja i što je ustvrdila Europska komisija, umjetnim poduzećima 400 ili 500 milijuna kuna nije slučajnost i neka odgovaraju oni koji su to učinili – rekao je ministar Tolušić.

Istaknuo je kako je ključno tko je u ovoj situaciji želio sakriti 500 milijuna kuna iz fondova EU-a.

-Kriminalci su oni koji su radili ovakve stvari i oni trebaju odgovarati, to treba biti glavno pitanje tko želi sakriti ili uzeti 500 milijuna kuna iz fondova EU-a – upozorio je ministar Tolušić.

 

R.H.bpz.ba