Mladež mađarskog Jobbika obilježila obljetnicu pada Vukovara

0
640

Organizacija mladih mađarskog Jobbika u petak je obilježila obljetnicu pada Vukovara 1991. godine. Tragičnog nadnevka hrvatske prošlosti mladi Mađari prisjetili su se paljenjem svijeća pred zgradom hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti.jobbik_it_vukovar

Prigodni govor održao je Szabolcs Szalay, pročelnik Vanjskopolitičkog ureda Mladeži Jobbika. “Iako je heroja Vukovara brojem bilo znatno manje od neprijatelja, oni su imali nešto što je nedostajalo drugoj strani, a to su bili vjera i domoljublje. Usprkos tome što se situacija hrvatskih branitelja činila bezizlaznom jer su morali izdržati zatvoreni u opsadi kao pripadnici vojske jedne nepriznate države, ti su branitelji prihvatili borbu koja je bila presudna za Hrvatsku. Primjer vukovarskih branitelja slobodno možemo usporediti s junaštvom vojnika Nikole Šubića Zrinskog kod Sigeta, ili onih Nikole Jurišića kod Kisega”, rekao je Szalay u govoru.

Szalay dodaje da “kako sjećanje na Siget i Kiseg veže Mađare i Hrvate, tako Mađari također mogu biti ponosni na Vukovar i na Domovinski rat Hrvatske, jer Mađarska je od prvog trenutka stala uz neovisnu Hrvatsku, a u hrvatskoj vojsci borilo se mnogo Mađara.”jobbik_it_vukovar2

Nakon govora, mladi “jobbikovci” postavili su svijeće uz ogradu hrvatskog veleposlanstva, poredavši ih u obliku crveno-bijelih kockica. Mlade Mađare prilikom skupa pozdravio je i zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske.

Jobbik Magyarországert Mozgalom (hrv. Pokret za bolju Mađarsku) trenutno je najsnažnija oporbena stranka u Mađarskoj, s naglašenim nacionalnim i konzervativnim stavovima. Unatoč negativnoj slici u mainstream medijima u Hrvatskoj, Jobbik se već nekolika puta istaknuo s pro-hrvatskim istupima, poput organizacije prosvjeda za oslobođenje hrvatskih generala iz Haaga 2011. i javno iskazane potpore hrvatskim braniteljima koji su prosvjedovali ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici.