Mladi elektrotehničar iz Širokog Brijega izrađuje električne gitare

0
853

Filip Musa mladi je elektrotehničar iz Širokog Brijega i veliki zaljubljenik u glazbu. Preferira progresivni rock i metal s dosta nepravilnih mjera i ritmova. No, najviše se voli opustiti uz što žešći zvuk električne gitare koju si je osobno izradio u razdoblju potrage za zaposlenjem.

Sve je počelo spontano, prije tri godine, kada je maštao o nabavci nove i bolje gitare kako bi sa svojim prijateljima mogao snimati albume i imati svirke. Želeći maksimalno iskoristiti slobodno vrijeme, odlučio je pokušati napraviti gitaru. Iako je nestrpljivo čekao posao, nije dangubio.

”Imao sam puno više vremena nego danas. Zaguglao sam bespućima interneta i pomalo se upoznavao s načinom izrade električnih gitara. Pozorno sam pregledao nekoliko kratkih filmova na YouTube i uvjerio se kako je moguće napraviti vlastitu električnu gitaru”, otkriva u razgovoru za Bljesak.info 28-godišnji Filip Musa – Pipo iz Širokog Brijega.

Za mjesec i pol dana napravi gitaru

Nakon što se uvjerio kako je njegov plan izvediv, napravio je i pilot-projekt. U kućnoj je radinosti od viška drva izradio probnu gitaru, funkcionalnu, s vrlo kvalitetnim tonom. Odlučio je više uložiti i napraviti daljnji korak.

”Zapravo, vidio sam kako je moja ideja vrlo izvediva, dosta laka. Vrijeme za izradu gitare sam do detalja organizirao i maksimalno iskoristio. Drvo od mahagonija dobio sam na poklon od jednog dobrog čovjeka iz Gruda. Mahagonij je rijetko i vrlo skupo drvo, nije baš dostupno, pa sam iskreno zahvalan na poklonu”, ističe naš sugovornik.

Fretboard za pragove napravio je od crne ebanovine dok je ostale dijelove, poput elektronike, bridge-a (most) i magneta nabavio preko interneta. Za sami materijal, kako kaže u razgovoru za Bljesak.info, uložio je oko 1.200-1.300 konvertibilnih maraka. ”Ne znam koliko bih procijenio svoje ruke, doista nisam o tome razmišljao. Za proces izrade potrošim od mjesec i pol do dva mjeseca.

Dakle, ovo je vrlo skup posao. Radi se o klasičnom ručnom radu, unikatnom djelu”, naglašava ovaj kreativni glazbenik iz Širokog Brijega.

S bendom priprema drugi album

O plasmanu svojih radova u prodaju trenutačno ne razmišlja puno. Uostalom, kako ističe, ni vrijeme mu ne dozvoljava. Danas radi u jednoj agenciji za usluge tehničke zaštite zbog čega je često na terenu.

”Vrlo malo ljudi zna za ovaj moj hobi, samo bližnji, nisam ga nigdje oglašavao. Istina, imam određenu ambiciju za daljnji iskorak, ali nemam vremena. Otežavajuća okolnost je i ta što je izrada unikatnih gitara skup posao za naše krajeve.

Puno se uloži u samu izradu i to utječe i na konačnu cijenu”, objašnjava Filip Musa koji sa svojim bendom Hetrem radi na dovršetku drugoga albuma. ”Posljednje dvije godine posvetili smo radu na albumu. Na istome će se naći naših deset pjesama koje će biti puno kvalitetnije od onih koje smo vrlo užurbano snimili za prvi album. Neke pjesme s tog albuma mogu se pronaći na internetu. Nove pjesme svjesno držimo u tajnosti”, dodaje u razgovoru za Bljesak.info.

Bend Hetrem, koji je prošle godine upriličio internu proslavu desetog rođendana, sačinjavaju Filip Musa (gitara), Denis Leko (bubnjevi), Berislav Arapović (solo gitara), Zvonimir Mandić (vokal) i Nebojša Tomislav Tokić (bas).

Metalci ne uživaju potporu javnosti

Naš sugovornik priznaje kako se metalci, kao osobe koji slušaju heavy metal glazbu i pripadaju heavy metal potkulturi, u javnosti vrlo često razlikuju od fanova nekog drugog glazbenog žanra.

Napominje kako je toga uvijek bilo i bit će. ”Uživam u toj vrsti glazbe, predstavlja mi drugu dimenziju, gdje nisam svakidašnji. Najviše volim te progresivne tonove. Najjednostavnije rečeno, nešto u meni voli tu vrstu glazbe”, iskreno ističe Filip Musa i priznaje kako nikada nije bio pretjerano prihvaćen kao zagovaratelj metal glazbe.

”Nažalost, moram priznati kako mnogima nije drago što postojimo kao bend. Neki se teško mire s činjenicom kako i u Širokom Brijegu postoje ljubitelji metal glazbe. Iako nismo uvelike podržani, radimo i sviramo ono što volimo. Dakle, ostali smo vjerni glazbi koju volimo”, poručio je Pipo na koncu razgovora za Bljesak.info i dodao: ”Ako netko ima volje i smisla, može naučiti praviti gitare. Voljan sam mu pomoći savjetima.”