Moguć preokret – Središnji odbor HNS-a raspravlja o suradnji s HDZ-om

0
342

U HNS-u je u tijeku sjednica Središnjeg odbora na kojoj se propituju odluke Predsjedništva i odlučuje o mogućoj suradnji s HDZ-om. U međuvremenu, iznenada je odgođena sjednica Predsjedništva HDZ-a zakazana za srijedu poslijepodne.

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i međimurski župan Matija Posavec netom prije održavanja sjednice u zagrebačkom Sheratonu na kojoj će se odlučivati i o mogućoj koaliciji s HDZ-om rekao je da je bitno donijeti odluku koja će sačuvati jedinstvo stranke i da će imati otvorenu raspravu, a da je na članovima da odluče.

-Jučer smo imali sjednicu Predsjedništva, danas imamo Središnji odbor. Ne znam kako dišu članovi, to može trajati dva sata, može trajati sedam sati, bitno je da ljudi kažu što misle, bitno je donijeti odluku koja će sačuvati jedinstvo stranke i koja će iznjedriti rješenje da to bude odluka koju će potvrditi kakva god ona bila – istaknuo je Posavec.

>>HNS ne ulazi u Vladu – Vrdoljak podnio ostavku

Član Središnjeg odbora Milorad Batinić smatra da ništa nije još konačno i kako je moguće da danas Središnji odbor stranke promijeni odluku Predsjedništva HNS-a

-Odluka središnjeg odbora kao najvišeg tijela između dva sabora može utjecati na tijek daljnih razgovora onoga što je bilo na Predsjedništvu. Hoće li doći do toga ne znam, ne znam ni hoće li to uopće biti tema – rekao je Batinić.

Član HNS-ovog Središnjeg odbora i Predsjedništva stranke Srđan Gjurković prilikom dolaska na sjednicu Središnjeg odbora novinarima je potvrdio da je sve moguće, pa tako i da Središnji odbor donese odluku suprotnu onoj koju je u utorak navečer oko moguće koalicije s HDZ-om donijelo stranačko Predsjedništvo.

– Naravno, uvijek se može promijeniti, i Vlada šalje u Sabor zakone pa se oni mijenjaju, iako se to ne događa baš često. Pitajte gospodina Batinića što je mislio kad je ranije o tome govorio. Uvijek postoje nekakvi postoci, mogućnosti, HNS je jučer na Predsjedništvu rekao što je rekao, predsjednik stranke je predložio da se ne ide u koaliciju i glasao za to, naravno da postoje neke šanse, to je ljudski i politički normalno, ali mi imamo Središnji odbor sa sasvim drugim dnevnim redom. Ipak, naravno da je moguće da ćemo i o jučerašnjoj odluci raspravljati jer javnost i članovi se pitaju što je bilo, da li će se neke druge odluke donositi ne znam, ali ne bi bio problem – istaknuo je Gjurković.

Međutim, ukoliko Središnji odbor i poništi odluku predsjedništva i izglasuje ulazak u koaliciju s HDZ-om, problem bi mogao nastati s HNS-ovim zastupnicima u Saboru. Naime, od njih devet u saborskim klupama četvero se izričito protivi koaliciji s HDZ-om i ne misli se predomisliti. Radi se o Anki Mrak-Taritaš, Vesni Pusić, Goranu Beusu Richemberghu i Nadi Turini Đurić.

Anka Mrak Taritaš prethodno je najavila da će u slučaju koalicije s HDZ-om napustiti stranku.

Odgođena sjednica Predsjedništva HDZ-a

Odgođena je sjednica HDZ-ovog Predsjedništva, najavljena za srijedu u 18 sati u stranačkoj središnjici, a glasnogovornik stranke Ivan Jabuka poslijepodne nije dodatno obrazložio koji su razlozi odgode, uz napomenu kako će mediji o novim terminu biti naknadno obaviješteni.

>>Nezadovoljstvo u HDZ-u: Drugi put smo kao guske digli ruku vjerujući šefu stranke da je sve dogovorio

Jedna od mogućih pretpostavi je kako je sjednica odgođena da bi se vidjelo koja je konačna odluka HNS-ovog Središnjeg odbora vezano za preslagivanje saborske većine, a čija je sjednica počela u srijedu u 17 sati.

 

M.M.