MOŽDA NISTE ZNALI? Medvjeđi luk je ljekovita biljka, a raste na mitskoj planini Zavelimu

0
349

Danas smo od prijatelja Hajrudina Kozarića iz Tomislavgrada dobili vrećicu nekih mekanih zelenih listova, uz malo šaljivu poruku: “Ovo je medvjeđi luk sa Zavelima, liječi mnoge bolesti, a možda i koronu, treba to ispitati?!”

Naime, gospodin Kozarić i njegova supruga Azra godinama beru i konzumiraju medvjeđi luk koji se , tako oni tvrde, pokazao vrlo učinkovit. Beru ga u svako godišnje dobra, a u proljeće posebice i, osim što ga sami upotrebljavaju kao prevenciju protiv mnogih bolesti, daruju i susjedima, prijateljima i svi su zadovoljni njegovim djelovanjem. U duvanjskom kraju, koliko Kozarići znaju, raste, stanište mu je, na nekoliko mjesta na planini Zavelimu, a naglašavaju kako treba dobro poznavati ovu biljku i mjesta gdje raste, kako se ne bi zamijenila s nekim otrovnim travama.

Zahvalili smo Kozarićima i probat ćemo, važno je da nije otrovna!

Ako još netko od naših čitatelja bere i konzumira ovu biljku, rado ćemo objaviti i druga iskustva s branjem i konzumiranjem medvjeđeg luka.

Za svaki slučaj potražili smo što na wikipediju i ordinacija.hr piše o medvjeđem luku:

Medvjeđi luk (divlji luk, srijemuž, sremuš, crijemuž, lat. Allium ursinum) je vrsta samonikle jestive biljke roda Allium. Biljka je srodna s lukom i češnjakom. Hrvatski narodni nazivi su i crijemuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk.

Napomena
Medvjeđi luk neiskusni berači često ne razlikuju od otrovnih biljaka kao što su mrazovac, đurđica i čemerika. No, za razliku od njega nijedna od ovih biljaka nema miris na luk. Ne preporučuje se brati i konzumirati neiskusnim beračima jer konzumacija ponekih sličnih vrsta kao što je mrazovac može dovesti do smrti.Opasnost predstavlja i moguća zaraza lisičjom trakavicom !

Područje rasta
Raste uglavnom u šumama diljem Europe i u pojedinim dijelovima Azije ,kao i u Sjevernoj Africi. Kod nas raste i u nizinama i u planinskom području. U Dalmaciji, primorju, te obalnom području Istre i otocima ga nema.

Jestivost
Svi su dijelovi biljke jestivi – lukovice, listovi, peteljke cvjetova, cvijet i nezreli, zeleni plodovi. Za jelo se listovi beru do cvatnje, uz napomenu da su najukusniji oni posve mladi, prije izbijanja cvjetne stapke. Sukladno arheološkim nalazima biljka se koristi već oko 5000 godina.
Medvjeđi luk naraste do visine između 20 i 40 cm. Stabljika je trostrana, bijeli su cvjetovi skupljeni u višestruke, štitaste grane. Listovi su eliptični, na dugim peteljkama. Sjeme je crne boje, okruglo. Lukovice su male i izduženog oblika. Kod nas cvate od kraja ožujka, pa do svibnja, u planinama sve do lipnja. Po sazrijevanju sjemenki nadzemni dio biljke odumire.
Kod nas ova biljka nije zaštićena, no u zemljama gdje je branje i konzumacija rašireno, poput Njemačke, biljka se smije brati samo za osobnu uporabu, dok se za prodaju smije sabirati samo uz posebno odobrenje. U Poljskoj je medvjeđi luk zaštićena biljka.
Ljekovitost
Medvjeđi luk može između ostalog utjecati na snižavanje krvnog tlaka. List sadrži do 0,73 % vitamina C. U principu se može koristiti kao i bijeli luk, no smatra se da mu je djelovanje jače, što je dijelom i znanstveno dokazano.

Medvjeđi luk povećava apetit, povećava izlučivanje probavnih žlijezda, jača motorne funkcije crijeva. Osim toga, biljka ima baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje.Neke znanstvene studije pripisuju mu i antikancerogeno i antivirusno djelovanje.

Drevna ljekovita biljka, poznat Germanima, Keltima i Rimljanima. Medvjeđi luk ima protuparazitsko i antimikrobno djelovanje (zbog visokog sadržaja eteričnog ulja). Preporučljivo je koristiti ga kod skorbuta i ateroskleroze, koristi se u narodnoj medicini već tisućama godina, kod groznica, kao protuparazitsko i antimikrobno sredstvo, te kod raznih zaraznih crijevnih bolesti. U antičkom Rimu i srednjem vijeku smatralo ga se za dobar način da se očisti želudac i krv. U drevnim medicinskim raspravama spomenut kao pouzdan i siguran lijek za vrijeme epidemija kuge, kolere i drugih zaraznih bolesti. Infuzija divljeg luka liječi od groznice, kašlja, bronhitisa, reume i išijasa.

Od davnina, medvjeđi luk je bio poznat kao antisklerotično sredstvo. Sprečava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, snižava krvni tlak i pomaže kod normalizacije metabolizma.

Danas se ljekoviti preparati medvjeđeg luka proizvode i industrijski.
Uzimanje se ne preporučuje trudnicama, te osobama koje boluju od gastritisa, upalnih procesa probavnog sustava, žutice, te upale žuči.

www.tomislavnews.com/wikipedia/Ljuba Đikić/Foto: TN