Nećemo dozvoliti da bilo tko pravi ‘slučaj Stolac’

0
358

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da neće dozvoliti da bilo tko pravi ‘slučaj od Stoca’.Nećemo dozvoliti da bilo tko pravi 'slučaj Stolac'

– Činjenica da sve bošnjačko što postoji u BiH se koordiniralo oko Stoca pokazuje da je netko želio napraviti ‘slučaj Stolac’. Iz kojih sve razloga, može se nagađati – rekao je Čović u izjavi novinarima, komentirajući dešavanja tijekom i nakon lokalnih izbora u Stocu.

Situacija u Stocu ne može, smatra, narušiti odnose između SDA i HDZ-a, jer su oni na takvoj razini da ne funkcioniraju po mnogim drugima stvarima.

Naglašava kako bi volio da je to drugačije i sve će učiniti da tako bude, “ali ne na način da netko tko je nezadovoljan u Stocu dođe i izudara predsjednika Izbornog povjerenstva zato što se ne sviđa ili sviđa, razbija glasački materijal i napusti glasačko mjesto kao da se ništa nije dogodilo, bez obzira na to o kome se radi”.

– Da je to uradio Dragan Čović sutradan bi davao iskaze institucijama BiH i represivnog aparata – rekao je Čović.

Naveo je i kako je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću rekao kako “ima pet-šest dana nakon izbora da se stanje riješi, a kako je nakon toga on otišao u Stolac i dao svoju izjavu”.

Izetbegoviću je, kaže, jasno rekao kako “bilo kakve transverzale, kroz Hercegovinu prema moru, neće prolaziti na način kako se tamo uništava jedan prostor i narod“…

– Jasno sam kazao ne možemo biti pobornici ponavljanja izbora u Stocu, a da se ne sankcionira svatko tko je izazvao ovakav udar. To sam rekao i strancima – kako mislite organizirati iduće izbore u Mostaru ili negdje drugo… – dodao je predsjednik HDZ-a.

MUP u toj županiji je, navodi Čović, podigao kaznenu prijavu i očekuje da institucije vlasti urade svoj posao, bez obzira na to o kome se radi, kada je u pitanju Stolac.

I prije izbora je, ističe, govorio “da se kupuju ljudi koji idu iz Mostara, prebacuju osobne dokumente u Stolac kako bi se tamo pojačalo glasačko tijelo“.

Čović je još ustvrdio da su političke, nažalost, i vjerske, kulturne i druge organizacije organizirale i to proglasile probosanskom politikom sa stavom da “Stolac mora pasti“.

– Evo nije pao. Privremeno da, jer je neko uništio izborni proces. Hrvati će u Stocu, uvjeran sam, uvjerljivo dobiti izbore, kada budu organizirani, ali nije dovoljno organizirati izbore. Ne može se ovaj proces završiti na način da neko kaže sad ćemo ponovo organizirati izbore, jer moramo znati zašto su ovi izbori poništeni i tko je odgovoran za fizička stradavanja koja su tamo bila. Osoba koja je vodila izborni proces u Stocu je deset dana bila u bolnici na liječenju, zbog fizičkih povreda od  osobe koja je potencijalni kandidat za načelnika – rekao je.

Zato je ponovio da pravna država treba da uradi svoj dio posla i inzistirat će da se to dokraja uradi, jer Stolac “ne može postati slučaj, kao što neko isto tako gradi slučaj u vezi s gradom Mostarom”.

– U vezi s Mostarom smo imali gotovo završen dogovor – ustvrdio je Čović i naveo kako je Izetbegović svojevremeno rekao kako će u tom gradu “biti izbori kada Bošnjaci u Mostaru odluče i budu zadovoljni“. bpz.ba