NELSON: Do kraja godine možemo imati novi Izborni zakon i provesti izbore 2022. po novim pravilima

0
195

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson oštro je kritizirao pokušaje Rusije da zaustavi približavanje BiH članstvu u NATO-u opisujući ih kao “neprihvatljivu prijetnju” a istodobno je osudio ponašanje i izjave Milorada Dodika kojima, kako kaže, on dovodi u pitanje opstanak BiH kao države.

Nakon što je veleposlanstvo Rusije u Sarajevu ranije ovog tjedna posebnom izjavom upozorilo kako bi ulazak BiH u NATO predstavljao čin neprijateljstva prema Moskvi koji bi imao odgovarajuće posljedice, američki je veleposlanik u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje” od subote kazao kako je duboko “iznenađen i uznemiren” takvim istupom ruske diplomacije, tim prije što on sadrži izravnu prijetnju jednoj suverenoj zemlji.

-Izjava koju je rusko veleposlanstvo dalo je neprihvatljiva. To je prijetnja, kazao je Nelson usporedivši rusku izjavu s “mahanjem šakama”.

Istaknuo je kako SAD, za razliku od Rusije, to ne čine nego pružaju ruku suradnje poštujući potrebu uspostave konsenzusa unutar BiH o svim važim pitanjima.

Veleposlanstvo Rusije u BiH 18. ožujka objavilo je izjavu u kojoj je iznesen niz osuda na račun NATO-a koji je optužen da širi “nestabilnost, ekstremizam i kaos” uz poruku kako će u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a Rusija “morati reagirati na ovaj neprijateljski korak”.

– Njegove (Dodikove) izjave su neprihvatljive. On opet spominje odvajanje. To nije put napretka. Mi snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH i podupiremo ambicije ove zemlje za članstvo u EU-u, kazao je Nelson.

Istaknuo je i kako je odnos SAD prema BiH konstantan bez obzira tko je u Bijeloj kući jer postoji jasna potpora Daytonskom sporazumu odnosno BiH kao zemlji s dva entiteta i tri konstitutivna naroda a iskustvo predsjednika Joea Bidena o stanju na zapadnom Balkanu to može samo ojačati.

Komentirajući svoje osobno posredovanje u pregovorima o izmjenama izbornog zakona između čelnika HDZ BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, Nelson je kazao kako pokušava ohrabriti političke čelnike da se uspostavi posebna radna skupina na razini državnih tijela vlasti koja bi predstavljala institucionalni okvir za izborne reforme.

Pojasnio je kako SAD zagovara da o izmjenama Izbornog zakona zajednički odlučuju predstavnici Parlamenta, ali i Vijeća ministara BiH, te Središnjeg izbornog povjerenstva (BiH) unatoč činjenici da u HDZ-u osporavaju legitimitet tog tijela.

Američki veleposlanik je kazao kako je uvjeren da se kroz zajedničku radnu skupinu do kraja ove godine može doći do rješenja za nova izborna pravila po kojima bi se onda 2022. godine proveli opći izbori u BiH./HMS/