Nobelovac Stiglitz predviđa krah eura

0
741

Nobelovac i poznati ekonomista Joseph Stiglitz u intervjuu za CNBC kaže da bi bilo dobro da evrozona opstane.Ipak, kako je rekao, ako se i raspadne, bolje je da evrozonu napusti Nemačka nego Grčka.”Ništa nije tako podelilo Evropu kao evro”, rekao je Stiglitz.

“Politika štednje jednostavno nije uspela na nivou cele EU. Politike koje su se u Evropi isprobale u Grčkoj nisu uspele što se vidi i na primeru Španiji i na drugim zemljama”, navodi Stiglitz. On je jedan od osamnaest uglednih ekonomista autora pisma u kojem se kaže da bi Evropa profitirala ukoliko bi Grčkoj dala priliku za novi start. Ipak, u tom pismu jasno stoji da bi i Grčka trebalo da sprovede reforme.

“Grčka je učinila nekoliko grešaka, ali Evropa je pravila veće greške. Lek koji su joj dali bio je otrovan, doveo je do povećanja grčkog duga i ekonomija je pala”, rekao je Stiglitz. Grčki dug porastao je od počeka krize sa 110 odsto BDP-a na 170 odsto BDP-a, pa je jasno da su mere koje je odredila Trojka bile pogrešne. Stiglitz navodi da je glavni problem Njemačka koja je značajno profitirala od uspostavljanja evra.

“Većina ekonomista misli da je najbolje da Nemačka napusti evrozonu. Nemačka marka bi ojačala, a nemačka ekonomija bi bila malo prigušenija”, tvrdi Stiglitz. On zaključuje da bi u tom scenariju Nemačka shvatila koliko joj je važan evro i možda bi bila spremnija pomoći državama koje imaju problema.

Seebiz