Obama najavio ulazak NATO-a u rat protiv ISIL-a

0
569

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama najavio je kako će Sjevernoatlantski savez (NATO) započeti sudjelovanje u borbi protiv terorističke organizacije ISIL, javlja Anadolu Agency (AA).

– Blisko suraÄ‘ujemo sa NATO saveznicima kako bismo rijeÅ¡ili pitanja borbe protiv terorizma, te kako bismo bili sigurni da učinkovito koordiniramo u borbi protiv ISIL-a. To znači povećanje kapaciteta obrane u suradnji sa drugim zemljama kao Å¡to su Irak i zemlje Perzijskog zaljeva koje su zainteresirane za suradnju sa nama, kao i sa Afričkom unijom – izjavio je Obama nakon sastanka sa glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Američki predsjednik kazao je kako je na sastanku bilo govora o izazovima NATO-a u vezi sa prijetnjama na Istoku i Zapadu, kao i na južnom frontu koji se odnosi na sukob u Libiji i borbu protiv ISIL-a na Bliskom istoku.

Rekavši kako su članice Saveza zabrinute zbog nemira na Bliskom istoku, Obama je rekao kako NATO saveznice razmatraju učinkovito raspoređivanje i angažiranje u cilju rješavanja trenutne krize.

– Kao najjači Savez u povijesti svijeta, trebamo biti sigurni da svaka zemlja članica pomaže i obvezuje se misijama NATO-a – poručio je Obama. bpz.ba