OBILJEŽAVANJE IMA DUGU POVIJEST

0
972

DANAS SLAVIMO MAJČIN DAN: Donosimo nekoliko jednostavnih ideja kojima svatko može iznenaditi majku

Autor: M. Marić

U današnje vrijeme koje je prepuno netolerancije, naslinosti i brutalnosti, cilj je sačuvati obilježavanje Majčinog dana i pozitivno promovirati obiteljski život.

Majčin dan desetljećima se slavi i obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Iako je u prošlosti ovaj blagdan imao velik značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, Dan majki se u novije vrijeme svodi na darivanje majki i baki.

Obilježavanje Majčinog dana ima dugu i zanimljivu povijest, a onaseže još u antičko doba u kojem su Grci na proljeće obilježavali Dan posvećen Rei, majci njihova vrhovnog boga Zeusa. No ideja o proslavi Majčinog dana nastala je tek u 19. stoljeću u SAD-u. Prva koja je o tome razmišljala bila je poznata feministica, pjesnikinja, novinarka, reformatorica i mirotvorka Howe Julia Ward  Howe(1819. – 1910.) koja je maštala o Danu majki koji bi se obilježavao velikim skupom majki iz cijelog svijeta te kako bi one mogle doprinijeti miru u svijetu.

Danas se Majčin dan slavi u više od pedeset, uglavnom kršćanskih, zemalja svijeta kao dan zahvalnosti majkama za njihovu neprocjenjivu ulogu u životu svakoga čovjeka.

U današnje vrijeme koje je prepuno netolerancije, naslinosti i brutalnosti, cilj je sačuvati obilježavanje Majčinog dana i pozitivno promovirati obiteljski život i nezamijenjivu majčinu ulogu.  Stoga zagrlite danas svoju majku i zahvalite joj na svemu što vam je pružila, a mi vam donosimo vam nekoliko ideja kako biste mogli iznenaditi svoju majku te savjetujemo da današnji današnji zagrljaj postaje svakodnevni.

Recite majci “volim te” tako što ćete danas vi pripremiti obiteljski ručak, skuhati kavu ili ispeći kolač.

Poklonite majci omiljeni časopis ili knjigu za koju mislite da bi ju razveselila.

Ispecite kokice, pripremite najdraži majčin film i organizirajte obiteljsko filmsko poslijepodne.

Izradite čestitku s osobnom porukom i isprintajte zajedničku obiteljsku fotografiju. Ručno izrađena čestitka ne košta mnogo, a bit će lijepa uspomena.

Kupite buket cvijeća u najbližoj cvjećarnici ili uberite cvijeće na obližnjoj livadi.

Poklon ne mora biti skup da bi bio vrijedan, a ako se odlučite da ništa ne kupuje, jednostavno slobodno vrijeme provedite s majkom