Kraljice: Od Kravice, Koćuše i Čeveljuše zastaje dah

0
469

U tijeku je najčudnija turistička sezona ikada, a mnogi državljani BiH alternativu ograničenom izboru mora i ljetovališta traže na destinacijama unutar bh. granica.

Turistički agent Igor Porobija donosi još jedan prijedlog putovanja u BiH, a ovaj put vodi do najljepših vodopada u Hercegovini, prenosi BPZ.BA

Kravice


Kada u istoj rečenici spojimo “Hercegovina“ i “vodopad“, Kravice se nameću same od sebe kao prva asocijacija. Jedan od najtraktivnijih prirodnih fenomena Bosne i Hercegovine smješten je na rijeci Trebižat, a najbliže mjesto su Studenci. Raspon slapova širine je oko 120 metara s visinom koja varira od 26 do 28 metara, a preko sedronosnog sloja izraslo je više vrsta biljaka koje daju dodatnu čar ovom nevjerojatnom prizoru prirode.

Cijena ulaznice za Kravice je 10 KM za odraslu osobu, 5 KM za djecu 7-18 godina, uz napomenu kako je ulaz besplatan za mlađe od 7 godina. Važno je naglasiti kako cijena uključuje i posjet vodopadu Koćuša i muzeju samostana na Humcu.

Jeste li znali? Muzej u franjevačkom samostanu Humac u Ljubuškom osnovan je 1884. godine te je najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, a postavka obuhvaća razdoblje od kamenog doba do današnjih dana.

Koćuša


Vodopad Koćuša, jedna od nažalost zapostavljenih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine također je dio toka rijeke Trebižat, preciznije, nalazi se na rijeci Mlade koja niže od slapa mijenja ime u Trebižat. Slap je udaljen oko 10 kilometara od Ljubuškog, visine je 5 metara, a širine oko 50 metara, a dodatnu ljepotu prirodnog fenomena čine stoljećima taložene sedimentne stijene. Koćuša je fantastično mjesto za predah u prirodi, a u blizini vodopada možete potržiti i osvježenje u nekom od ugostiteljskih objekata.

Jeste li znali? Iako postoji više teorija, ime rijeke Trebižat najvjerojatnije dolazi od “Il Trebizzato“, arhaične talijanske riječi za jegulju kojom je ova rijeka osobito bogata.

Čeveljuša


Čeveljuša se također nalazi na rijeci Trebižat, a kao i za Koćušu, slobodno je možemo nazvati potcijenjenim prirodnim bogatstvom Bosne i Hercegovine, a tome dodatno doprinosi prilično zabačena lokacija vodopada. Čeveljuša se nalazi blizu mjesta Hrašljani, a u vrelim ljetnim danima je popularno okupljalište lokalnog stanovništva. Ovo zabačena lokacija daleko od današnje „vreve“ i ubrzanog načina života pravo je mjesto odmora za dušu i tijelo.

Za one koji žele više! Oni koji žele više od odmora mogu uživati u kanu safari ponudi na rijeci Trebižat. Tiha i mirna rijeka ima i nešto brže i dinamičnije dionice, no, kanu safari je pogodan za sve generacije i uzraste i zasigurno će vaš boravak u Hercegovini učiniti zanimljivijim./

NAPOMENA ZA VERAMARIU :OVDJE SI IDUĆE GODINE NA URLAUBU U HERCEGOVINI:

 

MLADEN LJUBIĆ-VAJTA