OPREZ, VRHUNAC TOPLINSKOG VALA:

0
256

OPREZ, VRHUNAC TOPLINSKOG VALA:

Hrvatska na udaru vrućine, a osvježenje stiže…

Autor: T. Pbpz.ba

Vrhunac aktualnog vala vrućina se očekuje u utorak kada će popis vrlo vrućih mjesta biti puno duži. Ipak, sredina tjedna donosi značajnije osvježenje.

Dani na prijelazu iz prve u drugu dekadu srpnja protječu uz obilje sunca i vrućine, ali bez temperaturnih ekstrema i rekorda.  Tek rijetko se uz povećan razvoj oblaka dogodi pokoji kratkotrajni pljusak i grmljavina. Njih je tijekom vikenda bilo u Gorskom kotaru te na sjeveru i u unutrašnjosti Istre, a danas su zabilježeni samo u Lici, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Ponedjeljak  je u cijeloj zemlji bio vrući dan, a to znači da je najviša dnevna temperatura dosegnula odnosno premašila 30°C.  To se ne odnosi samo na najviše gorje. Na Zavižanu je najviša dnevna temperatura dosegnula 23.2°C, a na Puntijarci 26.0°C. Parg, u Gorskom kotaru je bio na korak do vrućih 30°C, izmjerena je maksimalna temperatura od 29.6°C.  Najčešće vrijednosti današnjih temperaturnih maksimuma su, i na kopnu i na moru bile 33 ili 34°C. Vrlo vrućih 35°C je dosegnuto u u Kninu (35.3°C) i Senju 35.0°C, a nisu daleko bili ni  Bilogora i Mali Lošinj (34.9°C) i Šibenik  (34.6°C), piše Crometeo.

Capture

Temperature mora  posvuda su iznad 25°C, uglavnom iznose i 26 ili 27°C. Danas poslijepodne je, po podacima DHMZ-a kod Malog Lošinja izmjereno i 27.9°C.

Vrhunac  aktualnog vala vrućina se očekuje u utorak kada će popis vrlo vrućih mjesta biti puno duži. Ipak, sredina tjedna donosi značajnije osvježenje.

Kako javlja DHMZ, diljem Hrvatske danas će biti pretežno sunčano i vruće. Ponajprije je u središnjim područjima moguć pokoji lokalni pljusak s grmljavinom, a ne može se isključiti ni jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, a na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 31 do 37 °C. Veći pad temperature očekuje se u četvrtak kada ćemo napokon moći malo odahnuti.

pljusak.hr
pljusak.hr