Ovo je istina što kaže Karamatić (politika ovisi od političara)

0
626

Uvjeren sam kako će se u glavama većine političara iz sva tri konstitutivna naroda pronaći dovoljno pameti da ustrajemo na europskom putu, izjavio je Mario Karamatić, izaslanik HSS-a u Domu naroda PSBiH. Karamatić smatra da će sve učestalije nesuglasice između koalicijskih partnera prouzročiti zastoje BiH na euroatlantskom putu.

“Pojedine političke stranke će namjerno generirati krizu kako bi usporile euroatlantski put koji barem retorički svi podržavamo. S druge strane, uvjeren sam kako će se u glavama većine političara iz sva tri konstitutivna naroda pronaći dovoljno pameti da ustrajemo na tom putu i u konačnici dođemo tamo gdje nam je i mjesto”, rekao je u intervjuu za Oslobođenje Karamatić, dodavši da će se kriza federalne vlasti prenijeti i na državnu razinu.

“Ukoliko DF nastavi generirati krizu u Federaciji, neminovno je kako će morati doći do prekomponiranja i na državnoj razini. Koalicijski partner stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Federaciji, a i na državnoj razini je SDA i na njoj je najveća odgovornost za funkcioniranje vlasti i na federalnoj i državnoj razini. Osobno mislim kako je SDA pogriješila uvođenjem DF-a u cijelu priču. Ne možete raditi ozbiljan posao sa strankom koja po svoju pamet ide u ured OHR-a i koja vjeruje kako je Bosna i Hercegovina samo od Baščaršije do Ilidže. BiH je puno veća i puno kompleksnija od sarajevske čaršije, ali to gospoda iz DF-a jednostavno ne razumiju”, kaže Karamatić.

“Sve što je potrebno je da gospoda iz DF-a pročitaju preambulu Ustava BiH u kojoj stoji “Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine” i nakon što to pročitaju da se pridržavaju Ustava naše domovine. BiH nije i nikada neće biti građanska država. BiH je država tri konstitutivna naroda i to je realnost i to će bjelodano dokazati rezultati popisa stanovništva”, istaknuo je Karamatić za sarajevski list./HMS/ bpz.ba