Papu Franju u Sarajevu će dočekati Dragan Čović i kardinal Vinko Puljić

0
680
epa04410150 Pope Francis waves as he arrives at the Holy Mass in Tirana, Albania, 21 September 2014. Amid major Middle Eastern tensions, Pope Francis makes his first journey to a Muslim-majority country on 21 September, a one-day trip to Albania, a poor former communist country of 3.2 million people in south-eastern Europe. EPA/ARMANDO BABANI

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stiže u subotu, 6. lipnja, u posjetu BiH, a na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekat će ga član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanksi kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto.

Papa Franjo posjetu Sarajevu počet će susretom s članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, koji će mu prethodno u 9.30 sati ispred zgrade Predsjedništva prirediti svečani doček uz vojne počasti, intoniranje himni i puštanje golubova mira.

Za 10.10 sati planiran je susret pape Franje s predstavnicima vlasti u BiH, diplomatskog kora, biskupima i nekoliko vjerskih vođa u BiH, nakon čega slijedi obraćanje Ivanića i pape Franje novinarima.

Na stadion Koševo, gdje će u 11.00 sati biti održana misa, papa će doći u otvorenom automobilu, popularnom papamobilu, a dočekat će ga gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji će mu predati ključeve grada Sarajeva.

Za 13.15 sati predviđen je sastanak i ručak pape s biskupima u Apostolskoj nuncijaturi, a papa će se u 16.20 sati u katedrali Srca Isusova susresti sa svećenstvom i održati im prigodan govor.

Programom posjete za 17.30 sati u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru planiran je ekumenski i međureligijski susret pape Franje s oko 300 predstavnika pravoslavne, islamske, židovske i katoličke zajednice u BiH, a prigodne pozdrave uputit će mu episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, kardinal Puljić, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, te predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci.

U 18.30 sati papa bi se trebao u Nadbiskupskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao Drugi” susresti s mladima, nakon čega u 20.00 sati slijedi njegov odlazak na sarajevski aerodrom gdje će biti upriličena kratka oproštajna svečanost i povratak u Vatikan.

Neposredno uoči dolaska u BiH poglavar Rimokatoličke crkve poručio je da stiže u Sarajevo “uz Božiju pomoć utvrditi vjernike katolike u vjeri, iskazati podršku ekumenskom i međureligijskom dijalogu i sve ohrabriti za miran život u BiH”.

“Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi da ovo apostolsko putovanje donese plodove za kršćansku zajednicu i za cijelo društvo”, navodi se u papinoj video-poruci.

Povodom papinog dolaska promet u Sarajevu će se u subotu, 6. lipnja, od 7.00 do 20.00 sati odvijati prema izmijenjenom režimu sa povremenim obustavama na određenim lokacijama i putnim pravcima.

Očekuje se da će misi na stadionu Koševo nazočiti oko 65.000 ljudi, a za praćenje papine posjete akreditirano je 1.300 novinara

M.J.