Vilim Primorac: Pečat dovodi Europu u BiH

0
746

Nakon više godina, HT Mostar i “Večernjakov pečat” ponovno su partneri, piše Večernji list BiH. Vilim Primorac, direktor ove kompanije sa sjedištem u Mostaru, zadovoljan je zaokretom i suradnjom s institucijama te manifestacijama od šireg društvenog značaja, što je za HT Mostar potvrda društvene odgovornosti.

Večernji list BiH: Što je motiviralo HT Mostar na suradnju s Večernjakovim pečatom?

– “Večernjakov pečat” uistinu se razvijao i rastao tijekom desetljeća i pol te možemo konstatirati kako je izrastao u međunarodni društveni događaj s iznimnim značenjem za kulturni život lokalne zajednice. Ova manifestacija na pravi način promovira mnoge pozitivne vrijednosti – postignuća, događaje, uspjehe, osobe koje su obilježile prethodnu godinu, ali i podsjeća na sve ono što je iza nas. Upravo zajednička težnja izvrsnosti potaknula nas je i istodobno motivirala na zajedničku suradnju kako bi HT Eronet sudjelovao u jačanju ove vrijedne manifestacije, za koju slobodno možemo reći da u najboljem smislu dovodi Europu u našu sredinu. Iznimna organizacijska profesionalnost, koja 15 godina plijeni pozornost najšire javnosti, nama, kao društveno odgovornoj tvrtki, predstavlja dodatni motiv za sudjelovanje u ovoj manifestaciji, ali i poticaj za suradnju na njezinoj daljnjoj izgradnji poštujući istinske kulturne vrijednosti, čime zajedničkim angažmanom podižemo kvalitetu društvenog života zajednice u cjelini. Dakako, ovaj prvorazredan društveni događaj prilika je za promociju poslovnih potencijala na obostranu korist tvrtke i naših vjernih korisnika.

Također, manifestacija koja promiče pozitivne vrijednosti i, rekao bih, svijetlu, ljepšu stranu života, jedan je od razloga što smo se odlučili podržati ovaj hvalevrijedan projekt. Uz to, “Večernjakov pečat” jedna je od rijetkih manifestacija koja se održala kroz sve ove godine. I ne samo održala, nego iz godine u godinu postaje respektabilnija. HT Mostar upravo želi dati potporu svim takvim projektima. Naime, “Večernji list”, kao jedan od najutjecajnijih medija u regiji, uspio je ono što malo komu uspijeva – u jednoj večeri, na jednome mjestu, okupiti predsjednike, veleposlanike, crkvene velikodostojnike, kulturnjake, sportaše, zapravo – osobe iz svih sfera društvenog života.

Večernji list BiH: Kako ocjenjujete manifestaciju “Večernjakov pečat” za koju brojni smatraju kako je najvažniji društveni događaj u BiH?

– Zasigurno, kao što sam već rekao, “Večernjakov pečat” predstavlja vrhunski društveni i kulturni događaj za Bosnu i Hercegovinu i Mostar, ali, rekao bih, i za jugoistok Europe. U svojoj jubilarnoj, 15. godini, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, okupit će brojna imena iz kulturnog, političkog, sportskog života iz zemlje i inozemstva. Popis osoba dobitnika laureata za Osobu godine u prethodnim razdobljima, kao i vrijednosti i djelovanje nominiranih kandidata za ovu godinu najbolje potkrepljuju tezu o veličanstvenom događaju i njegovu značaju za samu zajednicu. Istodobno, ova manifestacija oduševljava i obogaćuje život društvene zajednice, a kao gosti manifestacije pojavljuju se najuglednija imena iz svijeta kulture, stavljajući našu sredinu u središte medijske pozornosti. Dakako, istaknut ću kako smo u HT-u Mostar prepoznali sve vrijednosti i dobrobiti koje ima ova manifestacija te nam je od iznimnog značaja zajednički pridonijeti promicanju najviših kulturnih vrijednosti. Stoga, čestitke cijelom timu i Organizacijskom odboru Večernjega lista.

Večernji list BiH: Koliko je za HT Mostar značajna prisutnost u zajednici, potpora važnim projektima u društvu, kulturi, sportu…?

– Najbolji dokaz prisutnosti HT-a Mostar u zajednici je sudjelovanje u projektima kao što je “Večernjakov pečat”, ali treba naglasiti kako, uz to, podržavamo i cijeli niz drugih značajnih projekata. U tom kontekstu HT Mostar, u skladu sa svojim postulatima društveno odgovornog poduzeća, nastoji biti prisutan u svim projektima koji promoviraju istinske vrijednosti, uspjehe, potiču kreativnost, humanost, edukaciju, sportsku i svaku drugu izvrsnost.

Uspjesi mladih ljudi i kreativaca, općenito uspjesi i postignuća u našoj društvenoj zajednici, ono je što nas posebno veseli. Uz “Večernjakov pečat”, upravo u ovo doba godine, u Mostaru se odvija i međunarodna kulturna manifestacija “Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske” kojoj, također, pružamo potporu od prvoga dana. Ove godine HT Eronet će u suradnji s Mostarskim sajmom podržati i projekt banke koštane srži koji vode Sveučilišna klinička bolnica Mostar i NVO “Mala”. Naravno, ovo je samo jedan manji dio svih manifestacija, događanja, projekata, akcija koje HT Eronet podržava. Dakle, potpora društvenim događajima i manifestacijama, sportskim zbivanjima i klubovima, uspješnim pojedincima u svim sferama života, onima koji se ističu po svojoj izvrsnosti, također potpora humanitarnim projektima i akcijama, ono je po čemu bismo željeli da HT Eronet bude prepoznat. To je ono od čega nećemo odstupiti.

Večernji list BiH: Kako ocjenjujete ekonomska kretanja i što, po vašem mišljenju, indiciraju recentni ekonomski pokazatelji?

– Upravo ovih dana objavljena je prva službena procjena rezultata BDP-a za 2015. godinu, koja je, unatoč očekivanom usporavanju u 4. tromjesečju, potvrdila respektabilan realni rast BDP-a od 3,2% u odnosu na godinu ranije. Ovo je ne samo najviša zabilježena stopa rasta ekonomskih aktivnosti u ovom drugom desetljeću, nego ovakvi pozitivni rezultati nisu zabilježeni još od predkriznog razdoblja. Ostvarena dinamika rasta može se pripisati poboljšanju gotovo svih ključnih ekonomskih pokazatelja. Tako je zabilježen porast industrijskih aktivnosti, smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, porast zaposlenosti na godišnjoj razini, smanjenje deficita na tekućem računu, a prisutno je jačanje domaće potražnje indicirano kroz porast maloprodaje. S druge strane, zabilježeno je smanjenje potrošačkih cijena, što se izravno i neizravno dobrim dijelom može pripisati djelovanju pada cijene nafte na međunarodnom tržištu. Pozitivan rast ekonomskih aktivnosti trebao bi zadržati tempo i tijekom ove godine, ali ipak treba upozoriti na činjenicu kako je početak ove godine na inozemnim tržištima bio obilježen turbulencijama i razvojem rizika, koji su rezultirali padom procjena realnog rasta BDP-a europodručja od ključnih institucija. Stoga, pogoršanje u okviru vanjskog okruženja može produbiti rizike prema zadržavanju ovako visokih stopa rasta u BiH, koje su već na razinama potencijala rasta ukupnog ekonomskog sustava. Ipak, zasigurno možemo očekivati pozitivan tempo rasta ekonomskih aktivnosti u razdoblju pred nama, pri čemu uvijek treba imati na umu kako su procjene osjetljive na djelovanje nepredviđenih i ekstremnih ekonomskih šokova globalne prirode ili nepogoda kakve su se dogodile prethodnih godina.

Večernji list BiH: Što govore poslovni rezultati HT-a Mostar za 2015. godinu i kakva su vaša očekivanja za ovu godinu?

– Unatoč brojnim ograničenjima i izazovima opće ekonomske prirode, ali posebno onim specifično karakterističnim za telekomunikacijski sektor, njegovu visoku konkurentnost te brze promjene koje karakteriziraju ovaj sektor, sa zadovoljstvom mogu ustvrditi kako sam, ukupno gledajući, zadovoljan iskazanim pozitivnim poslovnim rezultatima u prethodnoj godini.

U tom pogledu mogu naglasiti kako smo u kvalitativnom smislu doista napravili iskorake koje su korisnici naših usluga prepoznali. Uvažavajući potrebe tržišta i naših korisnika, sinergijskim djelovanjem i predanim radom naših zaposlenika, sposobni smo isporučiti kombinirane telekomunikacijske usluge. Svakako, provedba kvalitetnih projekata u ovoj godini svojevrsni je jamac kako ćemo na kvalitetan način odgovoriti i proaktivnim pristupom zadovoljiti sve zahtjevnije potrebe naših korisnika. Respektirajući tržišne odnose povezane s brojem korisnika i prometom ključnih telekomunikacijskih usluga, mogu naznačiti kako su najvećim dijelom trendovi u prošloj i u ovoj godini u skladu s ostvarenim smjerovima i intenzitetima kakvi se bilježe na tržištu telekomunikacijskih usluga. Siguran sam kako će odgovorno djelovanje svih zaposlenika na ostvarenju ciljeva rezultirati najvišom kvalitetom isporučenih usluga i odgovarajućim rezultatima poslovanja u zadanom okruženju tijekom ove poslovne godine. Dakle, unatoč ograničenjima karakterističnim za telekomunikacijski sektor, optimist sam u pogledu poslovnih aktivnosti i ostvarenja ciljeva, a zadovoljstvo korisnika će zasigurno rasti u bliskoj budućnosti većim brojem, zatim vrstom i brzinom usluga uz, dakako, visoku kvalitetu i dostupnost telekomunikacijskih usluga.

Večernji list BiH: Odnedavno ste drastično povećali broj poruka, minuta razgovora, internetski promet za postojeće tarife. Je li to pokušaj pariranja besplatnim internetskim servisima?

– Dakako, svim našim korisnicima nastojimo odgovoriti nudeći im optimalnu kombinaciju usluga uz prihvatljivu cijenu. Poštujući suvremena načela poslovanja na sve konkurentnijem tržištu, stalno poboljšavamo postojeće usluge s intencijom uvođenja novih kojima ćemo zadovoljiti komunikacijske potrebe i navike korisnika i zajednice u cjelini.

Premda djelujemo na lokalnom tržištu, jednako kao i sektor u cjelini, izloženi smo djelovanju alternativnih oblika komuniciranja, što ovom sektoru za razliku od drugih u zemlji nameće specifične i izraženije, rekao bih, međunarodne konkurencijske odrednice. Isto tako, naveo bih kako se specifičnosti ovog sektora također ogledaju i u karakteru životnih ciklusa pojedinih proizvoda i usluga koje se supstituiraju drugima. Sve to skupa zahtijeva agilnost kojom odgovaramo ponudama s mnogobrojnim pogodnostima i dodanom vrijednošću za naše korisnike. Tako su preferencije korisnika za različitim oblicima komuniciranja rezultirale određenom transformacijom naših usluga, a sve u smjeru osiguravanja najviše razine usluge u kvantitativnom i kvalitativnom smislu uz sve prihvatljivije cijene za korisnike, što se reflektira i na povoljnije tarife za korisnike.

Siguran sam kako će naša prilagodljivost uvjetima na tržištu naići na pozitivan odjek kod naših korisnika i uz iznimnu kvalitetu usluga rezultirati značajnim daljnjim korištenjem fiksnih i mobilnih usluga, te SMS-a, interneta, TV sadržaja i Cloud usluga.

Večernji list BiH: Koliko besplatni internetski servisi, usluge Viber, WhatsApp, Skype…, utječu na vaše prihode? Mogu li se telekom kompanije boriti s međunarodnim igračima i jesu li spremne same kreirati usluge koje bi bile zasnovane upravo na internetskoj tehnologiji?

– Intenzivnija primjena, u stručnom smislu, označene OTT tehnologije omogućuju korištenje usluga preko fizičke infrastrukture telekom operatora koristeći se, stručno rečeno, IP protokolom. Upravo najeksponiraniji primjeri tzv. alternativnih oblika komunikacija su Skype, Viber, WhatsApp i slično. Ako izravnije sagledavamo ovu problematiku, moram još jednom ustvrditi kako MMS poruke praktički “izumiru”, a kad sagledamo promete, vidljivo je značajno smanjenje SMS poruka. Stoga, nepobitno se može iznijeti teza da ovakva tendencija jasno upućuje na činjenicu sve značajnije primjene alternativnih načina komuniciranja i posljedično supstituciju jednog oblika komunikacije drugima.

Upravo ovakav globalni trend jasno potvrđuje specifičnost telekomunikacijskog sektora u odnosu na druge zemlji, koji je izravno znatno više izložen globalnim trendovima, a to se sve više osjeća na domaćem tržištu. Istodobno, slabija kupovna moć domaćeg stanovništva u odnosu na prosjek Europske unije, zajedno s drugim činiteljima, u određenom dijelu priječi prihodovnu supstituciju temeljenu na novim oblicima komunikacije.

Ipak, u kontekstu konkretnijeg proaktivnog pristupa tvrtke naglasit ću kako bilježimo stalan rast IPTV korisnika, te da smo lideri u distribuciji TV sadržaja koje pokrivamo svojom infrastrukturom. Posebno bih istaknuo kako smo slijedeći najsuvremenije trendove napravili iskorak prema segmentu Cloud usluga, temeljenu na principima postojanosti i sigurnosti. Tako uslugama “Cloud Server” i “Cloud Storage” poslovnim korisnicima nudimo korištenje resursa data centra uz optimalne troškove za ovaj tip suvremenih usluga. U isto vrijeme, zajedničkim angažmanom zaposlenika temeljenog na visokoj razini znanja i iskustva ostvarujemo napredak u segmentu ICT-ja.

Večernji list BiH: Svojedobno su korisnici masovno prelazili na usluge kabelskih operatera zbog povoljnijih uvjeta i cijena, no dominantni operateri još uvijek imaju ključnu prednost – mobilnu telefoniju. Uspijevate li se oduprijeti njihovoj konkurenciji?

– Doista se ne bih složio s tezom da je samo mobilna telefonija ključna prednost, dapače, kao što sam rekao, već danas na korist i zadovoljstvo naših korisnika možemo odgovoriti na njihove potrebe tako što isporučujemo kombiniranu uslugu.

Posebno bih naglasio kako u skladu s navedenim na pozitivan odaziv nailazi vrhunska i kombinirana ponuda fiksne, mobilne, internetske i TV usluge. Dodao bih kako je upravo to ključ koji nas izdvaja u odnosu na konkurenciju, a prihvaćenost od tržišta, između ostalog, potkrijepljena je činjenicom o visokoj penetraciji IPTV-a na području koje pokrivamo svojom infrastrukturom. Nadalje, spomenutom Cloud uslugom našim korisnicima upravo nudimo usluge temeljene na najmodernijim globalnim trendovima. Svakako, održavajući razvojni tempo, temeljen na održivosti, siguran sam kako ćemo konkurentskim impulsima i izazovima odgovoriti na kvalitetan način, a sve to stalnim tehničko-tehnološki razvojem, povećanjem brzina u isporuci usluga, te zalaganjem visoko vrijednog ljudskog resursa, što nam treba osigurati najvišu razinu kvalitete proizvoda i usluga, kao i iskorištavanje tržišnih prilika u širokom procesu digitalizacije.

Večernji list BiH: Nedavno ste imali susrete s velikim kompanijama i najavljena su ulaganja u modernizaciju mreže… Što se može očekivati?

– Krajem 2015. godine HT Eronet je krenuo u modernizaciju tehničkih sustava kako bi stvorio pretpostavke koje će omogućiti pružanje novih telekom usluga. Proteklo razdoblje smo se kroz susrete s nekoliko velikih i eminentnih kompanija upoznali s najnovijim dostignućima u polju suvremenih telekomunikacija i informacijskih tehnologija. Siguran sam kako će to u nadolazećem vremenu omogućiti da značajnije krenemo u modernizaciju telekomunikacijske infrastrukture kako bismo svojim korisnicima u što skorije vrijeme pružili čitav niz novih konvergentnih usluga. Posebnu pozornost želimo posvetiti modernizaciji naše fiksne pristupne mreže u cilju da dugogodišnjim i vjernim korisnicima omogućimo maksimalne brzine pristupa internetu u skladu s visokim europskim preporukama i standardima. Uz to, kroz nastavak pokrivanja BiH s 3G radio signalom omogućit ćemo i svim našim mobilnim korisnicima, bilo poslovnim, privatnim ili mladima kojima je život u pokretu, da kroz brzi pristup mobilnom internetu budu uvijek i svugdje dostupni uz korištenje najnovijih mobilnih usluga. Naravno da će to dobiti jedan novi moderniji smisao prilikom provedbe nove 4G generacije mobilne mreže. Dakle, pokrenuli smo i želimo završiti jedan ciklus modernizacije mreže s korisnicima u središtu pozornosti kojima želimo posvetiti svu brigu.

Želimo im omogućiti maksimalnu mobilnost, dostupnost, atraktivnost kako bi uz pristupačne cijene mogli koristiti najsuvremenije usluge, bilo da su u pokretu s mobitelom u ruci, na radnom mjestu za računalom ili sjede u udobnosti doma koristeći prijenosno računalo, tablet ili TV.