PENDEŠ: Aktivacija Godišnjeg nacionalnog plana dodatni korak ka miru i stabilnosti

0
338

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš na sastanku sa izaslanstvom Ureda nacionalne garde SAD-a je izrazila uvjerenje da će Vijeće ministara BiH usvojiti prvi Godišnji nacionalni plan te time učiniti dodatni korak ka miru i stabilnosti u regiji, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Danas  je izaslanstvo Ureda Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država, predvođeno načelnikom Ureda  generalom Josephom Lengyelom, boravilo j u posjetu Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine, te razgovaralo s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, zamjenikom ministra obrane za politiku i planove Seadom Jusićem i njihovim suradnicima, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na sastanku je istaknuta uspješna suradnja s Nacionalom gardom američke savezne države Maryland, koja već duže od 15 godina pomaže BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), te iskazana spremnost za daljnje proširenje suradnje.

Ministrica Pendeš se zahvalila na tome što SAD kao strateški partner kontinuirano pomaže BiH u procesima približavanja Sjevernoatlantskom savezu (NATO), što je i rezultiralo ponudom NATO-a Bosni i Hercegovini da aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP). S tim u vezi, ministrica je izrazila uvjerenje da će Vijeće ministara BiH usvojiti prvi Godišnji nacionalni plan (ANP) te time učiniti dodatni korak ka miru i stabilnosti u regiji.

„Uvjerena sam da bi nastavkom djelovanja u tom smjeru učinili BiH mjestom za bolji život, a posebno omogućili mladima da ostanu živjeti ovdje,“ naglasila je ministrica Pendeš. Ona se posebno zahvalila i na kontinuiranoj pomoći SAD-a u programima obuke i modernizacije OS BiH.

General Lengyel je čestitao menadžmentu MO BiH na svemu što su učinili na putu do aktivacije MAP-a. Izrazio je daljnju spremnost pomoći BiH u navedenim procesima, ali i programima obrane od prirodnih nepogoda i kibernetičkih prijetnji.

„Sjedinjene Američke Države i Nacionalna garda, ovdje su da pomognu Bosni i Hercegovini i očekujemo još puno godina naše zajedničke suradnje,“ zaključio je general Lengyel.

Uz ostale, u američkom izaslanstvu bila je i zapovjednica Nacionalne garde Marylanda general-bojnica Linda Singh, ali i general-bojnica Giselle Wilz, nekadašnja zapovjednica Stožera NATO-a u Sarajevu, koja je sada u sastavu Ureda Nacionalne garde SAD-a u Pentagonu./