POLITIÄŒKA PREPUCAVANJA

0
689
30.03.2015., Zadar - Danasnjim danom sav trajektni promet preseljen je u luku Gazenica, cime je luka svecano otvorena i privremena zgrada terminala. Trajektnom linijom u 12 sati u luku je iz Preka pristao ministar prometa Sinisa Hajdas Doncic, a na svecanost pocetka rada luke dosao je i general Ante Gotovina. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Gotovina za Oluju podržao Milanovića: Je li general ovime okrenuo leđa Kolindi Grabar Kitarović?

Autor: I.Delić

General Gotovina ne mora birati strane, on ima puno pravo odlučiti o Oluji.

Prepucavanjima oko proslave Oluje ne nadzire se kraj. A glas razuma među razjarenom političkom elitom koja i na ovome pokušava uhvatiti političke poene, trebali bi biti hrvatski generali koji sjede u Odboru za središnje održavanje 20. obljetnice operacije Oluja. Jedan od onih koje se posve opravdano pita za mišljenje jest i general Ante Gotovina. On je pak kako saznajemo, gotovo sigurno u tom prepucavanju odlučio podržati stranu premijera Zorana Milanovića koji se zalaže za vojni mimohod u Zagrebu. Generalu se ta ideja dopada jer drži da se 20. obljetnica treba slaviti u cijeloj državi, osobito u glavnom hrvatskom gradu. Što god mislili Gotovina ima i više nego argumentiran razlog za stav koji se nekima iz političkih razloga neće dopasti, jer riječ je o čovjeku koji je zapovijedao Olujom. I što je najbitnije, ističu dobro upućeni podršku u tome ima i od ostalih generala s kojima se konzultirao prije nego li je u cijelu priču uopće i ušao. S druge strane, ovakav generalov stav razočaranje je kako za HDZ, koji se oštro i javno protivi održavanju mimohoda, tako i za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja se nadala generalovoj podršci. Istini za volju, pojedini mediji i ranije su nagađali kako su generali Gotovina i Petar Stipetić podržali premijera s tim da se drugi nije konkretno izjasnio. Ipak, Stipetić je vrlo otvoreno kazao kako je Oluja veća od Knina.

Doduše, kada već spominjemo Gotovinu i njegov odnos s premijerom Zoranom Milanovićem tada je jasno kako je ovaj dvojac u izrazito prisnim pa čak i prijateljskim odnosima. Milanović se s njime družio i kada su branitelji prosvjednici zviždali pod njegovim prozorom. Premijer se i inače često sreće s generalom daleko od očiju javnosti. Sastaju se po zagrebačkim restoranima te se redovito čuju telefonom. S druge strane odnose iz ratnih dana Gotovina njeguje i danas s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, koji kampanji unatoč u zadnje vrijeme nije dobar s Tomislavom Karamarkom. S druge strane u predsjedničkoj kampanji Gotovina je, doduše izrazito diskretno podržao Grabar Kitarović. Neki pak kazuju da se povremeno čuje, ali rijetko i formalno vidi s Karamarkom.

No, izrazito je znakovita njegova izjava koju je general jedne prilike izrekao tvrdeći da ptica leti s dva krila te da i ono desno, ali i ono lijevo trebaju biti jednako snažni. Ipak, naša je Hrvatska, teško se oteti dojmu, ptica slomljenih krila jer slomile su je razne politike. Kako one lijeve, tako i one koje su se prezentirale kao desne. Krila naroda lomljena su bacanjem na stup siromaštva, lomljena su krila pljačkama i kriminalom, nepotizmom i korupcijom. I možda ne bi bilo loše kada bi se ptica srezala te krenula ponovno nekim novim stazama, s nekim novim mladim ljudima čistih ruku. Ali o tom po tom. Kada je u pitanju Oluja, general itekako ima pravo uzletjeti, poletjeti od ponosa s oba krila na koja je toliko ponosan. I njegov hrvatski narod stajati će uz njega, jer politika nas je za razliku od generala ionako nebrojno puta razočarala.