Povijesni presedan: Dragana nije prošla kao Bošnjakinja

0
75

Povijesni presedan desio se na jučerašnjoj sjednici Vijeća naroda Republike Srpske. Klubovi iz reda srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda nisu podržali kadrovsko rješenje za Upravni odbor RTRS, dok je Klub ostalih glasao za.

Ovo je za Fenu rekao predsjednik Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Alija Tabaković nakon sjednice Vijeća naroda na kojoj je razmatrana odluka NSRS o izboru člana Upravnog odbora RTRS, u vezi s pokretanjem postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Na posljednjoj redovitoj sjednici Narodne skupštine RS na ovu dužnost u ime bošnjačkog naroda izabrana je Dragana Čavka.

Čavka se ranije izjašnjavala kao Srpkinja.

– Ne vidim ništa sporno u tome. Osjećam se kao Bošnjakinja i to pravo mi jamči Ustav i zakoni – njen je kratak komentar.

Međutim, njeno mišljenje ne dijele svi.

– Budući da je jedino Klub iz reda ostalih podržao, to pokazuje da je sva halabuka oko njenog imenovanja bila samo predstava za javnost. Kako nismo postigli dogovor, o imenovanju Čavke izjasnit će se Zajedničko povjerenstvo NSRS i Vijeća naroda, a ako i oni ne postignu dogovor, procedura je takva da će se o tome izjasniti Ustavni sud RS – objasnio je Tabaković./HMS/