Povjesni iskorak Ministra branitelja ZHŽ-e Mladena Begića

0
800

Na poziv Ministra branitelja ZHŽ-e Mladena Begića upriličen je “povjesni” sastanak. Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević boravio je ove srijede u Å irokom Brijegu i isposlovao vraćanje službenih pečata skupinama za braniteljsku evidenciju općinama u Zapadnohercegovačkoj županiji, te izjavio da će Ministarstvo za mjesec travanj izvrÅ¡iti obračun invalidnina prema svim korisnicima u koje spada i oko 2.100 korisnika iz ovdaÅ¡njih općina.

“Na osnovu prethodnih sastanaka dogovorili smo finalizaciju dogovora oko vraćanja svih prethodnih procedura kao što je otvaranje ureda za obranu u ovim općinama” – kazao je po svom dolasku u Široki Brijeg Ministar Salko Bukvarević.

“Predani su pečati, uredi su građanima na raspolaganju i oni ponovno mogu ostvarivati svoja prava” – kazao je on.

Na upit razmišlja li o podizanju krivične prijave protiv svog prethodnika Zukana Heleza rekao je sljedeće:

“Imamo želju nastaviti u narednom razdoblju rješavati ova pitanja, a institucije neka rade svoj posao. Nemamo se kada baviti takvim pitanjima, potpisali smo Sporazum koji je Federalno ministarstvo branitelja ponudilo, a to je najvažnije. Revizija će se nastaviti, invalidnine će ljudima biti isplaćene, sve u skladu sa zakonom radimo i tako i treba biti” – dodao je Bukvarević.

bukvarević široki 29042015 1

Dakle, po nalogu resornog ministarstva za braniteljska pitanja, komisija tog ministarstva jutros je obišla sve četiri općine ZHŽ-a, gdje je izvršila zapisnički povrat pečata, koji su im bili oduzeti prije više od godinu dana, te uspostavila funkcioniranje tih ureda onako kako to zakon predviđa.

Sastanku s ministrom Bukvarevićem nazočili su županijski ministar za branitelje Mladen Begić, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i općinski načelnici Gruda Ljubo Grizelj, Ljubuškog Nevenko Barbarić i Posušja Branko Bago.

bukvarević široki m 29042015 4

Potpisani sporazum bi trebao biti realiziran u vrlo kratkom vremenu, a u okviru realizacije tog sporazuma Federalno ministarstvo za pitanja branitelja će izvršiti obračun invalidnina za mjesec travanj za sve korisnike. U razdoblju od 8. do 10. svibnja izvršit će se priprema naloga prema Ministarstvu financija za isplatu tih invalidnina, a nalogom će biti obuhvaćeno negdje oko 2.100 korisnika (branitelji, obitelji poginulih branitelja, dobitnici najviših priznanja) iz četiri općine ZHŽ-a koji su bili isključeni iz svojih prava za vrijeme mandata ministra Zukana Heleza. Također, njima će se retroaktivno isplatiti i oko 8 milijuna maraka.

Ta sredstva su, po riječima ministra Bukvarevića, rezervirana u Ministarstvu za braniteljska pitanja i ona već stoje na raspolaganju čime se stavlja izvan snage odluka o isplati. Naravno, općine će dostaviti traženu dokumentaciju ministarstvu i tim će se otkloniti dosadašnje prepreke za realizaciju nove odluke vlade da se izvrši isplata za sve korisnike braniteljsko-invalidske zaštite.

“Apsolutno sam zadovoljan vraćanjem svih nezakonitih akata u prijašnje stanje i ne vidim ni najmanjih problema da se revizija nastavi u skladu sa Zakonom” – kazao je županijski ministar branitelja Mladen Begić.

Begić je dodao kako u ovoj županiji nijedan branitelj nije izvršio suicid kako se on nalazi na čelu ministarstva i to mu je posebno drago. Također, osvrnuo se i na problem Zaboravljenih branitelja.

“Još 2011. godine pisao sam federalnom ministru na koji način vidim rješenje te kategorije. Moramo sačiniti Registar branitelja, vidjeti koliki je to financijski okvir i kako im pomoći. Onaj tko ima dobru plaću ne treba nikakav braniteljski dodatak, a socijalnim slučajevima svakako treba pomoći” – kazao je Ministar Mladen Begić.bpz.ba